2 lutego 2016

Gryczana brukselka

Od kilku dni nie mogę nasycić się tym smakiem. Niewymyślny sposób na codzienny zimowy obiad: palona kasza gryczana, brukselka, wędzona papryka i olej.
Kilka prostych składników i tak satysfakcjonujący efekt! Spróbujcie koniecznie, nim sezon na brukselkę się skończy.



Składniki
(2 duże lub 4 mniejsze porcje)
1/2 kg brukselki
szklanka palonej kaszy gryczanej
czubata łyżeczka wędzonej papryki w wersji łagodnej
sól do smaku
ok 6 łyżek oleju

Wykonanie
Kaszę płuczę porządnie w sitku, przerzucam do garnka, zalewam 2 szklankami wody, zagotowuję, dodaję niepełną płaską łyżeczkę soli, zmniejszam ogień na mały i pod uchyloną pokrywką gotuję przez kilka minut, aż woda się wygotuje, a kasza zaskwierczy. Odstawiam na kilka minut pod zamkniętą pokrywką, by kasza doszła.
Po tym czasie dodaję dwie łyżki oleju oraz wędzoną paprykę i chwilę prażę mieszając.
Z przepłukanych brukselek odcinam końcówki głąbów i ściągam wierzchnie liście (część ładniejszych zawsze zostawiam, by dodać potrawie weselszych kolorów), kroję wzdłuż na pół i gotuję na parze przez ok 10 minut. Przelewam zimną wodą i zostawiam na kilka minut, by odparowały.
Na patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju, wrzucam brukselkę i podgrzewam przez kilka minut mieszając, aż warzywa miejscami się przybrązowią. Dodaję kaszę, mieszam i wyłączam gaz. Doprawiamy danie solą, jeśli jest taka potrzeba, ewentualnie pieprzem. Jeśli wyda się Wam zbyt suche, dodajemy jeszcze odrobinę oleju. Dobrym dodatkiem do brukselkowej kaszy będą buraczki na zimno i na ciepło (klik).



Oceń przepis:

38 komentarzy:

  1. trudno mi sobie wyobrazić, że jakakolwiek odsłona brukselki przebije Twoją musztardowo-czosnkową (kocham! uzależnia!), ale tak dawno nie jadłam palonej kaszy gryczanej, że z przyjemnością przetestuję przepis.
    cieszę się, że wróciłaś i czekam na nowe przepisy. uściski.

    OdpowiedzUsuń
  2. Proste produkty , mistrzowskie wykonanie i prezencja plus ta śliczna łyżeczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż żałuję, że nie lubię brukselki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam dzisiaj- swietne! Podałam z gestym jogurtem.

    OdpowiedzUsuń
  5. To musi być pyszne! Tlko skąd wziąć wędzoną paprykę?

    OdpowiedzUsuń
  6. To musi być pyszne! Tlko skąd wziąć wędzoną paprykę?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś zamawiałam na allegro, ale teraz można kupić już kamisa w zwykłych sklepach.

      Usuń
  7. Czy zamiast papryki wędzonej można dodać aromat dymu wędzarniczego?

    OdpowiedzUsuń
  8. Jest pyszna! Zjadła nawet moja siostra, która zawsze odmawia jedzenia brukselki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten komentarz mnie przekonuje, bo sama również nie przepadam za brukselką ;)

      Usuń
  9. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  10. Brukselka jest chyba jedynym warzywem, którego nie cierpię, ale co jakiś czas próbuję się do niej przekonać... w tej postaci mogę ją jeść ;)
    Może nie za często, ale na pewno jeszcze nie raz wrócę do tej potrawy.
    Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Brukselke to ja uwielbiam w każdej odsłonie, ale z kasza gryczana jeszcze nie próbowałem i dlatego muszę to zmienić.
    Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiuuuuu,
    Jak się masz? Tęsknię!!!!!!!
    Serdeczności, basia

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda przepysznie! Na pewno wypróbuję :)
    stellaveganlife.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  14. To nie jest pytanie dotyczące tego dania, ale chcę usmażyć kotleciki z kaszą jaglaną, a nie mogę użyć kaszy jaglanej. Czu można zrobić je z inną kaszą, np. jęczmienną lub owsianą? Ile dać takiej kaszy?

    OdpowiedzUsuń
  15. Mở bán an binh city geleximco hà đông
    Giới thiệu an bình city cổ
    Giới thiệu an bình city cổ
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế
    Giới thiệu dự án an bình city cổ nhuế

    Chủ đầu tư brg park residence phạm văn đồng
    Chủ đầu tư gelexia riverside hoàng mai phạm văn đồng
    Chủ đầu tư an bình city phạm văn đồng
    Mở bán flc green home phạm hùng hà đông

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda pysznie! Akurat nie mam pomysłu na jutrzejszy obiad do pracy, a to danie do pudełka będzie idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. OO to musi byc pyszne...i pewnei do tego dodac mozna prazony slonecnzik mmm ;))

    OdpowiedzUsuń
  18. Ależ to się wspaniale prezentuje. Mam wielką ochotę na to danie. Myśl, że niebawem spróbuję. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Fajne połączenie brukselek i kaszy. Prosto i smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Aż żałuję, że nie lubię brukselki. ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszna, właśnie się napycham. Do brukselki dodałam papryki gochugaru, tej której używa się do robienia kimchi. Pycha! polecam!

    OdpowiedzUsuń
  22. Czy można jeszcze znaleźć przepisy z poprzedniego bloga? Gosia

    OdpowiedzUsuń
  23. https://www.optimatravels.com/varanasi-uttar-pradesh/cuisines-of-varanasi-uttar-pradesh-india.aspx

    https://www.optimatravels.com/india-day-tour-packages/discover-the-bazaars-of-old-delhi-india-tour.aspx

    OdpowiedzUsuń