27 marca 2012

Orkisz z prażonym słonecznikiem i pieczonymi warzywami

Wiem, że bardzo posmakowała Wam opcja pęczaku z pieczonymi burakami i prażonymi pestkami dyni (klik). Dzisiaj niby podobnie, a jednak zupełnie inaczej: inne ziarna, inne warzywa, inne przyprawy.

orkisz z pieczonymi warzywami i prażonym słonecznikiem

Orkisz jest jednym z najbardziej cenionych i- w moim odczuciu- najsmaczniejszych zbóż, mogę zjadać po ugotowaniu prosto z garnka :)

orkisz

Jednak w połączeniu z prażonym słonecznikiem, jeszcze bardziej zyskuje na smaku. Słonecznik podkreśla orzechowy smak orkiszu, spróbujcie!
Do tego upiekłam marchewki i pietruszki w oliwie, czosnku i kuminie, tak- kuminie. Można go lubić lub nie i pomijając jego zapach przy mieleniu, uważam, że jest ciekawą przyprawą, której nie da się pominąć przyrządzając potrawy curry, a może posmakuje Wam z pieczonymi warzywami? Całość możecie zjadać na ciepło lub zimno, np w czasie nadchodzących Świąt Wielkanocnych :)


Składniki
(dla 4 osób)
2 szklanki ziaren orkiszu
5 czubatych łyżek podprażonego na suchej patelni łuskanego słonecznika
5 średnich marchewek
3 nieduże pietruszki
5 łyżek oleju
3 duże ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny lub nieco więcej
pełna łyżeczka zmielonego kuminu
sól

Wykonanie
Orkisz płuczę, zalewam wodą i zostawiam na noc do namoczenia. Następnego dnia wyrzucam wszystko co wypłynęło na wierzch, ziarna płuczę na sitku, zalewam 3 szklankami wody, zagotowuję, zmniejszam płomień, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję ok 40 min, sprawdzamy ziarna czy są miękkie. W trakcie gotowania dodaję łyżeczkę soli i łyżkę oliwy.
Warzywa obieram, kroję na pół, jeszcze raz na połowę, a następnie na kilkucentymetrowe słupki. Do miseczki wlewam oliwę- 4 łyżki, wciskam przez praskę czosnek, rozcieram go, dodaję kumin, sok z cytryny, wszystko mieszam z warzywami, wykładam do żaroodpornego naczynia, posypuję solą, przykrywam folią, wstawiam do piekarnika nagrzanego do ok 200 st. Po pół godzinie zdejmuję folię, piekę dalej przez 40- 60 minut (w trakcie mieszam 2 razy), aż warzywa się nieco przypieką.
Ugotowany orkisz mieszam ze słonecznikiem i warzywami, przyprawiam solą, ewentualnie dodatkową porcją soku z cytryny.

orkisz z pieczonymi warzywami i prażonym słonecznikiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz