Powrót chłodnych dni, powrót do łask kasz wszelkiej maści, w tym ich królowej - jaglanki, z którą nie do końca umiem się dogadać w okresie letnim. Teraz mam ochotę dodawać ją do wszystkiego: do owsianki, kotletów, koktajli, past kanapkowych, farszów.
Dzisiaj prosta pasta z banalnych składników, szybka w wykonaniu i satysfakcjonująca smakowo. Dodatkowo przemytnicza - zjadana chętnie przez córcię - jaglanego niejadka, zapraszam!
Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
350 g pieczarek
średnia marchewka
4 małe kiszone ogórki lub więcej
sól, pieprz
łyżka oleju oraz dodatkowa ilość do polania gotowej pasty
czubata łyżka posiekanej natki pietruszki lub więcej
można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ulubione zioła i przyprawy
Wykonanie
Kaszę przelewam wrzątkiem na sitku, płuczę, przekładam do garnuszka, dodaję starte na tarce o grubych oczkach pieczarki i marchewkę, mieszam. Zalewam szklanką wody (nie przejmujemy się początkową niewielką ilością płynu, pieczarki puszczą również swój sok), zagotowuję, dodaję płaską łyżeczkę soli oraz łyżkę oleju, zmniejszam płomień na mały, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję do wygotowania płynu - ok 15 minut. Zawartość garnka warto przestudzić przed doprawianiem.
Rozcieram pastę tylną stroną drewnianej łyżki, dodaję drobno pokrojone ogórki, natkę pietruszki, przyprawiam pieprzem i jeśli jest taka potrzeba dodatkową porcją soli. Przekładam do dużego słoika/ pojemnika, polewam wierzch niewielką ilością oleju, przechowuję w lodówce przez kilka dni - w zakręconym słoiku lub pojemniku z pokrywką.
U nas dzisiaj na śniadanie jaglanka z owocami, na deser budyń malinowy (na jaglanej oczywiście), a na kolację pomidorowa gotowana z jaglaną :-)
OdpowiedzUsuńMałgosia, Twoja kuchnia jest tak imponująca, że dech zapiera :)))
UsuńDzięki :-) Córcia chora, więc "jaglankuję" na całego. A Twoją pastę zapisuję do zrobienia.
UsuńZdrowia dla córci!
UsuńI załóż w końcu blog :)))
Dziękuję.
UsuńPostaram się :-)
tak , tak Gosia załóż , ja będę tam codziennie:))))
Usuńa pasta tez mi się widzi Asiu , jest bardzo urodziwa, bo o o walory smakowe jestem zupełnie spokojna , bo wszystko u ciebie pycha
Koniecznie wypróbuję. Wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńPolecam
UsuńPysznie wygląda, bardzo! :)
OdpowiedzUsuńPasta wyglada obłędnie! :) Uwielbiam kaszę jaglaną, więc na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPyszne! To już druga ulubiona wobec tego Twoja pasta w mojej kuchni, obok marchewkowej. Jeszcze raz to napiszę - pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńA próbowałaś fasolowej? To chyba najpopularniejszy przepis na blogu :)
Próbowałam, a jakże! Smak tej pasty fasolowej jest wyborny, dodatek jabłka zaskakujący, no i uwielbiam smak smażonej cebulki; niemniej sama pasta nie pasuje mi osobiście do chleba zupełnie. Może dlatego, że nigdy nie lubiłam smalcu jako dziecko, czy nastolatka. Ale - przerobiłam tę pastę jako osobne danie, z dodatkowo ugotowaną fasolą w całości;D Właśnie mi przyszło do głowy, żeby wypróbować ją ponownie i dodać kiszonych ogórkow:)
UsuńRozumiem :)
UsuńAaaa, jeszcze jest kalafiorowa bardzo dobra
Powinno się zrobić takiego mema: "Jak można nie lubić kaszy jaglanej?!". No bo jak? :D Też mam ostatnio większą niż zwykle na nią ochotę. Taką pastę wciągnęłabym tu i teraz :3
OdpowiedzUsuńAsia, martwię się, od 10 dni żywisz się pastą z pieczarek? ;)
OdpowiedzUsuńNie zaniedbuj nas, jest silna potrzeba kulinarnych eksperymentów!
będzie coś nowego w tym tygodniu :)
UsuńAsiu możesz powiedzieć coś istotnego w kwestii żywienia weganskiego u kobiet ciężarnych??
OdpowiedzUsuńmyślę, że warto znaleźć lekarza, który mądrze poprowadzi taką ciążę
UsuńPyszna! Dzięki za pomysł, będę zaglądać częściej (:
OdpowiedzUsuńPasta jest naprawdę dobra. Miła odmiana od strączków, więc na pewno będę powtarzać. Wbrew pozorom niewiele przy niej pracy :-)
OdpowiedzUsuńAgata
Cudny blog :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie o mleko migdałowe z tego wpisu http://sojaturobie.blogspot.com/2013/06/byskawiczne-mleko-migdaowe-lub-orzechowe.html - czy nadaje się ono do kawy? Pytam tutaj, bo nie wiem czy odpowiadasz na komentarze do starych wpisów:)
Pozdrawiam :)
Tak sobie myślę, że każde mleko chyba się ostatecznie nada, jeśli nie dodasz go do wrzątku, a poczekasz by trochę przestygła
UsuńZrobiłem w miniony weekend i karmiłem się nią w całotygodniowej prawie delegacji :-P - bardzo się sprawdziła. No i w końcu zmotywowała do doczytania o cudownych jaglanki własnościach wiec podpuściłem całą rodzinę do zakupów. Trochę zabardzo wczułem się w rozcieranie więc zdjęcia mojej nie byłyby już tak apetyczne… Asiu - fotografowałaś przed rozcieraniem albo było symboliczne.
OdpowiedzUsuńPrzy okazji napiszę o swoich doświadczeniach z mlekiem do kawy. Migdałowe kupne mniej mi się sprawdza, warzy mi się podobnie jak sojowe na zimno. I nie wiem czy to kwestia spieniania czy ogrzania ale jak przechodzi przez ekspres i jest spienione (sojowe lepiej mi się pieni) to już żadnego warzenia nie ma i pianka. Macie jakieś inne/podobne doświadczenia?
No właśnie, czytałam sporo podobnych opinii, czyli że najlepiej kiedy takie mleko jest spieniane przez ekspres, bo wtedy się nie warzy. Moje wątpliwości dotyczą głównie tego czy takie ekspresowe mleko (jak z linka powyżej) nadaje się do kawy tak samo, jak mleko robione dłuższym sposobem (czyli z migdałów moczonych przez kilka godzin). Wydaje mi się, że nie powinno być różnicy, ale wolałam się upewnić :)
OdpowiedzUsuńJutro spróbuję zrobić takie szybkie mleko i spienić je w ekspresie :) Mam wielką nadzieję, że się uda :D
od ponad roku jestem Twoja czytelniczka i smutno mi, ze coraz rzadziej znajduje tu inspiracje. mam nadzieje, ze wpisy pojawiajace sie raz na 2 tygodnie to nie potwierdzenie wygasajacej pasji, tylko generowanie innych kulinarnych planow! piszesz ksiazke? daj znac. sciskam mocno.
OdpowiedzUsuńI mnie przykro, ze niedlugo po odkryciu bloga i pochlonieciu calej lektury, jakos wszystko tu ucichlo;-(
OdpowiedzUsuńKochani, dziękuję za Wasze wizyty i komentarze, postaram się odezwać w weekend
OdpowiedzUsuńWlasnie wstawilam kasze z warzywami i jutro sprobuje:)
OdpowiedzUsuńhttps://bayanlarsitesi.com/
OdpowiedzUsuńKocatepe
İstinye
Maltepe
Rami
HLS
https://titandijital.com.tr/
OdpowiedzUsuńağrı parça eşya taşıma
maraş parça eşya taşıma
muğla parça eşya taşıma
uşak parça eşya taşıma
DOK18
Çorlu Lojistik
OdpowiedzUsuńManisa Lojistik
Eskişehir Lojistik
Afyon Lojistik
Konya Lojistik
1HİG0
88538
OdpowiedzUsuńBartın Evden Eve Nakliyat
Denizli Evden Eve Nakliyat
Ordu Parça Eşya Taşıma
Antalya Lojistik
Adana Evden Eve Nakliyat
91084
OdpowiedzUsuńbalıkesir seslı sohbet sıtelerı
yabancı görüntülü sohbet siteleri
batman bedava sohbet
kadınlarla sohbet et
kayseri mobil sohbet chat
sohbet chat
erzincan görüntülü sohbet ücretsiz
görüntülü sohbet uygulamaları ücretsiz
ağrı canlı sohbet siteleri