12 stycznia 2015

Wegetariańskie chili z czarną fasolą i burakami

W nowym roku witam się z Wami jednogarnkowym, rozgrzewającym gulaszem z czarną fasolą i burakami.
Czarna fasola plasuje się w czołówce moich ulubionych strączków, po ugotowaniu ze zwykłą solą, mogę ją wyjadać prosto z garnka, a podsmażona z aromatycznymi przyprawami jest smacznym daniem samym w sobie, kupicie ją w sklepach z ziarnami lub np. w Auchan.
Myśląc o wegetariańskim chili, w pierwszej kolejności myślę o ostrej papryce, ale już w drugiej, właśnie o tej fasoli, pasuje idealnie, sprawdźcie obowiązkowo.


Składniki
(dla 4 osób)
2 szklanki czarnej fasoli
4 szalotki lub większa cebula
2 i 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub nieco więcej
2 nieduże buraki upieczone lub ugotowane
mała papryczka chili świeża lub suszona
po łyżeczce zmielonego kuminu i kolendry
2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej lub zwykłej (oczywiście polecam pierwszą)
2 łyżeczki suszonego oregano
sok z połowy limonki
sól
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki oleju
po sporej szczypcie zmielonego imbiru i cynamonu
garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki

Wykonanie
Fasolę zalewam wodą i moczę przez noc. Następnego dnia płuczę na sitku, wrzucam do garnka zalewam wodą (ok 4 szklanek), zagotowuję, zbieram szum, zmniejszam płomień na mały i gotuję przez ok godzinę pod uchyloną pokrywką. Po około 40 minutach gotowania, jak fasola zaczyna mięknąć, dodaję łyżeczkę soli i gotuję już bez przykrywki, by woda się wygotowała, do miękkości strączków.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam kolendrę, kumin, paprykę i chili, podgrzewam przez minutę, dodaję fasolę (bez wody) i cienko pokrojone szalotki, smażę przez ok 10 minut. Dodaję roztarte w palcach oregano, obrane i pokrojone w kostkę buraki i przecier pomidorowy, podgrzewam całość przez ok 10 minut, jeśli gulasz wydaje się Wam za gęsty, dodajcie kilka łyżek wody. Na koniec wciskam przez praskę czosnek, wrzucam posiekaną kolendrę, imbir, cynamon i sok z limonki, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczamy solą. Zjadamy z kaszą lub ryżem.



13 komentarzy:

  1. oczywiście jak zwykle wypróbuję :) uwielbiam Twoje przepisy..
    a jak nie mam czarnej fasoli to jest do zastąpienia inną? czy już tak nie smakuje dobrze jak z czarną?

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak długo się zastanawiam nad zakupem czarnej fasoli! Teraz już nie będę się zastanawiać tylko biorę od razu jak mi wpadnie w ręce! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. gdzie kupujecie czarną fasolę ?

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja mam zapas czarnej fasoli, bo dostałam w prezencie od konsul Gwatemali po moich warsztatach :) To bardzo godny sposób na jej wykorzystanie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakież to jest dobre! Mimo, że nie miałam czarnej fasoli i użyłam takiej różowej w ciapki...Bardzo dziękuję za przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. " gotuję już bez przykrywki, by woda się wygotowała, do miękkości strączków." Ergo, zasuszona czarna fasola w strączkach ... ;-)
    Czegoś nie zakumałem .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asia na rośliny strączkowe, jak fasola właśnie, mówi w skrócie strączki :-)

      Usuń
  7. Asia, co zamiast buraka się tu nada? Mam w domu osobnika gardzącego tymi pysznymi warzywami :-/ Ja wiem, że to już nie będzie ten smak, ale podoba mi się idea wegetariańskiego chili. Może upieczony batat?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz zupełnie pominąć, ale bataty to dobry pomysł, może być też dynia lub pieczarki

      Usuń