W nowym roku witam się z Wami jednogarnkowym, rozgrzewającym gulaszem z czarną fasolą i burakami.
Czarna fasola plasuje się w czołówce moich ulubionych strączków, po ugotowaniu ze zwykłą solą, mogę ją wyjadać prosto z garnka, a podsmażona z aromatycznymi przyprawami jest smacznym daniem samym w sobie, kupicie ją w sklepach z ziarnami lub np. w Auchan.
Myśląc o wegetariańskim chili, w pierwszej kolejności myślę o ostrej papryce, ale już w drugiej, właśnie o tej fasoli, pasuje idealnie, sprawdźcie obowiązkowo.
Składniki
(dla 4 osób)
2 szklanki czarnej fasoli
4 szalotki lub większa cebula
2 i 1/2 szklanki przecieru pomidorowego lub nieco więcej
2 nieduże buraki upieczone lub ugotowane
mała papryczka chili świeża lub suszona
po łyżeczce zmielonego kuminu i kolendry
2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej lub zwykłej (oczywiście polecam pierwszą)
2 łyżeczki suszonego oregano
sok z połowy limonki
sól
2 duże ząbki czosnku
4 łyżki oleju
po sporej szczypcie zmielonego imbiru i cynamonu
garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
Wykonanie
Fasolę zalewam wodą i moczę przez noc. Następnego dnia płuczę na sitku, wrzucam do garnka zalewam wodą (ok 4 szklanek), zagotowuję, zbieram szum, zmniejszam płomień na mały i gotuję przez ok godzinę pod uchyloną pokrywką. Po około 40 minutach gotowania, jak fasola zaczyna mięknąć, dodaję łyżeczkę soli i gotuję już bez przykrywki, by woda się wygotowała, do miękkości strączków.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam kolendrę, kumin, paprykę i chili, podgrzewam przez minutę, dodaję fasolę (bez wody) i cienko pokrojone szalotki, smażę przez ok 10 minut. Dodaję roztarte w palcach oregano, obrane i pokrojone w kostkę buraki i przecier pomidorowy, podgrzewam całość przez ok 10 minut, jeśli gulasz wydaje się Wam za gęsty, dodajcie kilka łyżek wody. Na koniec wciskam przez praskę czosnek, wrzucam posiekaną kolendrę, imbir, cynamon i sok z limonki, mieszam i wyłączam gaz. Dosmaczamy solą. Zjadamy z kaszą lub ryżem.
oczywiście jak zwykle wypróbuję :) uwielbiam Twoje przepisy..
OdpowiedzUsuńa jak nie mam czarnej fasoli to jest do zastąpienia inną? czy już tak nie smakuje dobrze jak z czarną?
nic nie smakuje tak dobrze jak czarna fasola
UsuńTak długo się zastanawiam nad zakupem czarnej fasoli! Teraz już nie będę się zastanawiać tylko biorę od razu jak mi wpadnie w ręce! :)
OdpowiedzUsuńgdzie kupujecie czarną fasolę ?
OdpowiedzUsuńJest w Auchan i bywa w Evergreenie
UsuńTudzież w Almie :)
Usuńa ja mam zapas czarnej fasoli, bo dostałam w prezencie od konsul Gwatemali po moich warsztatach :) To bardzo godny sposób na jej wykorzystanie!
OdpowiedzUsuńjak gotować strączkowe
OdpowiedzUsuńJakież to jest dobre! Mimo, że nie miałam czarnej fasoli i użyłam takiej różowej w ciapki...Bardzo dziękuję za przepis. :)
OdpowiedzUsuń" gotuję już bez przykrywki, by woda się wygotowała, do miękkości strączków." Ergo, zasuszona czarna fasola w strączkach ... ;-)
OdpowiedzUsuńCzegoś nie zakumałem .
Asia na rośliny strączkowe, jak fasola właśnie, mówi w skrócie strączki :-)
UsuńAsia, co zamiast buraka się tu nada? Mam w domu osobnika gardzącego tymi pysznymi warzywami :-/ Ja wiem, że to już nie będzie ten smak, ale podoba mi się idea wegetariańskiego chili. Może upieczony batat?
OdpowiedzUsuńmożesz zupełnie pominąć, ale bataty to dobry pomysł, może być też dynia lub pieczarki
Usuń