Liście
rzodkiewki są zdrowym, smacznym i oryginalnym dodatkiem do posiłków...
pod pewnymi warunkami oczywiście, jeśli: pochodzą z uprawy własnej
(zakładam, że uprawiane dla siebie warzywa nie są traktowane żadnym
świństwem) lub innej ekologicznej. Liści z półek sklepowych nie radziłabym spożywać.
W dzisiejszych czasach opryski chemiczne stały się nieodzownym
atrybutem upraw, a coś co jest trucizną dla szkodników z pewnością nie
działa dobroczynnie na nasz organizm, tylko kogo to obchodzi, skoro sami
wolimy wybrać piękne warzywa bez skazy...
Rzodkiewki
z mojej uprawy nie mają wszystkich idealnych liści, ale udało mi się
zebrać dużą ich garść i ukręcić pesto, na które inspirację znalazłam u
Ani ze "Strawberries from Poland". U mnie wersja ze słonecznikiem, z dodatkiem natki pietruszki, serdecznie polecam.
Składniki
spora garść liści rzodkiewki (bez ogonków)
garstka natki pietruszki
3 czubate łyżki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika
2 duże ząbki czosnku
oliwa
sól
Wykonanie
Liście
rzodkiewki i natkę płuczę, suszę papierowym ręcznikiem, wstępnie kroję,
wrzucam do blendera razem ze słonecznikiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i blenduję. W trakcie dolewam stopniowo oliwę, w rezultacie
ma jej być tyle by uzyskać konsystencję smarownej pasty lub sosu (w
zależności od tego, do czego chcecie użyć "mazidła"), na koniec
dosmaczam solą (niecała płaska łyżeczka). Przekładam gotowe pesto do
pojemnika/ słoiczka i zalewam kilkoma łyżkami oliwy.
Takiego
pesto możecie użyć do zupy, makaronu, na kanapkę, u mnie świetnie się
sprawdziło na grillu, jako dodatek do pieczonych w węglu ziemniaków,
pycha!
Grillowane pomidory, to kolejny ciekawy i smaczny dodatek, którym możecie urozmaicić grilla. Wystarczy odrobina oliwy, sól i czosnek :)
Składniki
10 średnich pomidorów
6 łyżek oliwy
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Wykonanie
W
dużej misce rozcieram czosnek z oliwą, wkładam do niej wypłukane i
osuszone pomidory, przekrojone na pół, z wyciętymi drewnianymi środkami.
Mieszam miską tak, by marynata pokryła pomidory. Wykładam je na tacę do
grillowania najpierw rozcięciem do góry, posypuję kilkoma szczyptami
soli, po kilku minutach przewracam je i grilluję do czasu, aż się lekko
przypalą.
Teraz
należy posmakować i dosmaczyć ewentualnie solą i pieprzem. Mile widziana
posypka w postaci posiekanych liści bazylii, u mnie po prostu natka
pietruszki :) Smacznego!