Dzisiaj konkretnie, jednogarnkowo, sycąco, pożywnie i smacznie! :)
Inspiracja pochodzi z "Puszki", oryginał znajdziecie tutaj (klik klik),
ja dodałam zieloną soczewicę (z czerwoną też będzie ok, tylko trzeba
będzie skrócić czas gotowania) i wprowadziłam drobne zmiany. Przepis
podaję z modyfikacjami.
Składniki
(dla 3- 4 osób na 2 dni)
3 duże cebule
1 kg ziemniaków + 1 większy dodatkowy
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 duży pomidor lub kilka łyżek przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju/ oliwy
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
garść natki pietruszki
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
1,5
litra wody, 1 średnia marchewka, 1 nieduża pietruszka, kawałek selera
korzeniowego (lub zamiast tej wyliczanki- litr bulionu warzywnego)
Wykonanie
Soczewicę
porządnie płuczę, zalewam wodą i moczę na czas przygotowania (obrania,
mycia, krojenia) warzyw. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam
olej, wrzucam pokrojoną grubo cebulę, jak się zeszkli posypuję ją
papryką w proszku, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (1 kg),
po kilku chwilach dorzucam pozostałe pokrojone warzywa i wlewam wodę,
zagotowuję, dodaję soczewicę i płaską łyżkę soli, zmniejszam płomień i
gotuję ok 40 minut (sprawdzamy soczewicę, czy jest miękka). W trakcie
gotowania dodaję pomidora (sparzonego wrzątkiem, z obraną skórką,
odrzuconym drewnianym środkiem i pokrojonego), liście laurowe, ziele
angielskie i roztarty w palcach majeranek. Jak soczewica jest już
miękka, wrzucam obranego i startego na drobnej tarce ziemniaka i gotuję
jeszcze 3- 4 minuty, teraz dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i
pokrojoną natkę, mieszam i wyłączam gaz. Jeszcze kwestia dosmaczenia, ja
dodałam jeszcze łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu, zjedliśmy z
kromką chleba. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz