Wstawienie
jednego przepisu na prostą surówkę wydaje mi się czasami trywialne, ale
warto zapisywać nawet te najprostsze przepisy; idąc tym tokiem zebrałam
kilka przepisów surówkowych z udziałem marchewki i dzisiaj "polecę"
hurtem ;)
Surówki
z marchewki są chyba u nas najbardziej popularne /obok tych z kapusty i
buraków oczywiście ;)/, najczęściej w wersji najprostszej, ale
pojawiają się również wariacje i dzisiaj chciałam się nimi z Wami
podzielić :)
Wersja
podstawowa /najprostsza- najlepsza? :)/, czyli marchewka i jabłko,
standard, który zna chyba każdy, jednak zapewne w różnych proporcjach i z
innymi dodatkami. Ta surówka to jednocześnie moja baza, którą stosuję
do innych surówek.
Surówka z marchewki i jabłka
Składniki
(po uczciwej porcji dla 4 osób)
ok 500 g marchewki
2 średnie słodkie jabłka
3 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy/ oleju
spora szczypta soli
Wykonanie
Obrane
jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny,
dodaję startą na grubej tarce marchew, oliwę, sporą szczyptę soli,
mieszam.
Kolejna
surówka od poprzedniej różni się tym, że przed dodaniem oliwy do
marchwi i jabłka, mieszam ją najpierw z musztardą- 1 czubata łyżeczka,
reszta jak w przepisie powyżej. Musztarda- dowolna lubiana :)
Surówka z marchewki z dressingiem musztardowym
Kolejna
surówka bardziej rześka i soczysta od wersji podstawowej dzięki
dodatkowi soku z pomarańczy i odrobiny startego imbiru, wzbogacona o
element chrupiący w postaci pokruszonych orzechów włoskich. Zmniejszam
ilość dodanego jabłka, ze względu na słodycz i soczystość jaką dodaje
surówce sok pomarańczowy.
Surówka z marchewki z dressingiem pomarańczowym
Składniki
(po uczciwej porcji dla 4 osób)
ok 500 g marchewki
1 średnie słodkie jabłko
3 łyżki soku z cytryny
sok wyciśnięty z połowy średniej pomarańczy
1 łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
2 łyżki oliwy/ oleju
garść obranych orzechów włoskich
spora szczypta soli
Wykonanie
Obrane
jabłko ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny,
dodaję startą na grubej tarce marchew. Oliwę mieszam z sokiem z
pomarańczy (jeśli przy wyciskaniu wpadnie do niego trochę miąższu- to
oczywiście nie zaszkodzi) i startym imbirem, dodaję do marchwi i jabłka,
mieszam, dosmaczam solą, posypuję połamanymi orzechami.
Na
koniec wersja z porem. Składniki jak w wersji podstawowej, do tego 1
większy por, a właściwie jego biała i jasnozielona część. Kroję ją na
pół, płuczę, wytrząsam nadmiar wody, każdą połówkę przekrajam jeszcze
raz na pół i kroję na cienkie paseczki. Polewam 4 łyżkami oliwy,
posypuję szczyptą soli, mieszam. Reszta jak w surówce- bazie, już bez
dalszego dodatku oliwy.
Jest jeszcze ciekawa surówka z dodatkiem chrzanu, ale napiszę o niej innym razem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz