20 marca 2012

Barszcz biały grzybowy

Żurek znają chyba wszyscy, o nim już tu pisałam (klik), ale ręka do góry: kto zna barszcz biały? Część z Was pewnie zna, choć żurek jest bardziej popularny. A kto zna barszcz biały z dodatkiem soku z kiszonej kapusty, a nie zakwasu? Pewnie nieliczni, dlatego dzisiaj proponuję taką wersję zupy wielkanocnej. U mnie z dodatkiem suszonych grzybów, taka jest moim zdaniem najsmaczniejsza. Połączenie wywaru warzywnego, przypalonej cebuli, soku z kiszonej kapusty i wywaru grzybowego, daje najlepszy efekt.


barszcz biały, grzybowy

Przez dodatek suszonych grzybów, barszcz staje się brązowy, a nie biały ;), ale dodatek grzybów nie jest duży, 'podrasowują' smak i wartość odżywczą zupy, możecie ugotować ją bez ich dodatku.

Składniki
(dla 4 osób na dwa dni)
3 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera korzeniowego
1 duża cebula
sok z kiszonej kapusty (3 szklanki lub więcej)
garść suszonych grzybów
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
4 łyżki oleju
sól, ewentualnie pieprz

Wykonanie
Grzyby zalewam 4 szklankami gorącej wody, odstawiam na ok godzinę. Przekładam je do niewielkiego garnka, wlewam wodę z moczenia grzybów (przez gęste sito), zagotowuję, zmniejszam płomień na mały i gotuję pod uchyloną pokrywką przez ok godzinę.
W tym czasie przygotowuję rosół: w szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam oliwę, wrzucam obrane pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler, smażę mieszając przez ok 10 min, zalewam wodą (ok 2 l), zagotowuję, dodaję niepełną płaską łyżkę soli, zmniejszam płomień na mały, kładę uchyloną pokrywkę i gotuję przez 25- 30 minut. W trakcie dorzucam  listki laurowe, ziele angielskie i przypaloną cebulę (obraną kroję na 4 części, opalam każdą z nich nad palnikiem, aż się nieco przypali lub wykładam je na patelnię ceramiczną lub teflonową i prażę obracając bez dodatku tłuszczu do przypalenia). Teraz do rosołu dodaję wywar grzybowy (grzyby odkładamy- można z nich przygotować uszka, dodać pokrojone do kotletów lub zamrozić i wykorzystać później) oraz sok z kiszonej kapusty- jego ilość będzie zależała od stopnia zakiszenie i Waszego indywidualnego smaku, warto naszykować sobie ok litra i stopniowo dodawać smakując zupę.

barszcz biały grzybowy

Barszcz jemy z dodatkiem szarych klusek (klik) okraszonych podsmażoną cebulką np. lub ziemniaków z wody podanych na oddzielnym talerzu. Warto przygotować go dzień wcześniej, gdyż z czasem jest jeszcze smaczniejszy :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz