Surowe buraki można pozbawić ziemistego smaku zostawiając je na kilka godzin (najlepiej całą noc) w zaprawie z octu balsamicznego, jak do carpaccio (klik) lub w zalewie z kiszonych ogórków.
Dzięki temu uzyskamy bazę do surówki obiadowej bez gotowania z
zachowaniem cennych wartości odżywczych, których niepozorny burak ma
przecież sporo. Następnego dnia wystarczy dodać starte jabłko, domieszać
oliwę z czosnkiem, sypnąć nieco soli i mamy pyszną chrupiącą surówkę.
Składniki
(dla 4 osób)
500 g buraków
szklanka zalewy z kiszonych ogórków
1 duże słodkie jabłko
3 łyżki oliwy
1 większy ząbek czosnku
sól, ewentualnie pieprz
Wykonanie
Buraki
myję, obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, wrzucam do miski,
zalewam zalewą z ogórków, mieszam, przykrywam ściereczką lub talerzem i
zostawiam na noc. Następnego dnia dodajemy lubiane składniki do
skomponowania surówki, u mnie sprawdza się taka: obrane jabłko ścieram
na tarce o grubych oczkach, dodaję do buraków; w małej miseczce
rozcieram przeciśnięty przez praskę czosnek w oliwie, dodaję do warzyw,
dosmaczam kilkoma szczyptami soli, mieszam; smak można zaostrzyć
pieprzem, dodać kawałek pokrojonej w drobną kostkę cebuli, odrobinę
startego na drobnej tarce imbiru, zieleninę w postaci natki pietruszki
czy koperku jeśli jest dostępna, eksperymentujcie :). Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz