Do zmontowania śmietanki z pestek słonecznika zainspirowały mnie wpisy o jadłospisie dzieci z wegetariańskiego przedszkola "Przyjaciele Żyrafy".
Choć jest to tylko wyliczanka podawanych posiłków, bez zdjęć i
przepisów, bardzo działa na wyobraźnię i zachęcam Was do polubienia ich
profilu, jeśli macie konto na FB (klik).
Nie
wiem jakim sposobem robią śmietanki w przedszkolu, ale ja kierując się
intuicją ukręciłam własną wersję, IMO mega- wersję! Bardzo, ale to
bardzo Wam polecam :)
Składniki
1 szklanka łuskanego słonecznika
woda
sól, lubiane przyprawy (u mnie dodatek pieprzu ziołowego)
sok z cytryny (łyżka lub więcej- wg upodobań)
Wykonanie
Ziarna
słonecznika zalewam letnią wodą i moczę przez noc. Następnego dnia
płuczę je, zalewam szklanką nowej wody i miksuję przez kilka minut.
Przerzucam do niewielkiego garnuszka, dodaję jeszcze pół szklanki wody
oraz szczyptę soli i podgrzewam na bardzo małym ogniu, aż w garnku
zostanie głównie "kaszka" słonecznikowa. Przekładam z powrotem do
blendera, dodaję sok z cytryny (łyżka lub nieco więcej), dolewam wodę
(trochę ponad 1/4 szklanki) i miksuję jeszcze przez ok 5 minut. Teraz
dosmaczamy śmietankę solą, pieprzem, dodatkową porcją soku z cytryny.
Przechowujemy ją w zamkniętym słoiczku w lodówce przez kilka dni.
Polecam szczególnie do zaprawiania zup,
podniesie nie tylko walory odżywcze, ale również smakowe. Obniży co
prawda te wizualne, ale zaręczam, że smak wynagradza ten minus. Zupę
gotujemy jak zwykle, a śmietankę warto dobierać wg własnego smaku prosto
do talerza, minimum po czubatej łyżce, ja dawałam więcej ;)
Przykładowe zupy z zaprawą słonecznikową:
pomidorowa
i jedna z najpyszniejszych zup ogórkowych jakie jadłam ostatnio, a może nawet kiedykolwiek :)
Przepis od tego podstawowego (klik)
różni się tym, że starte ogórki podsmażyłam najpierw na rozgrzanej na
patelni przyprawie curry (czubata łyżeczka) i oczywiście obecnością
śmietanki (dodałam dwie czubate łyżki na 1 talerz).
Taką śmietankę można ukręcić również z pestek dyni czy orzechów, eksperymentujmy, warto!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz