Składniki
(dla 3 osób)
garść miękkich wypestkowanych daktyli (powiedzmy 1/2 szklanki)
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego niesłodzonego)
płaska łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru (opcja)
laska wanilii
3/4 szklanki kaszy jaglanej (jeśli chcecie przygotować śniadanie dla 4 osób, zwiększcie ilość kaszy do pełnej szklanki - gotujemy ją później w wodzie w proporcji 1:2, gdzie 1 to kasza - oraz ilość mleka o ok 1/2 szklanki)
łyżeczka oleju
sól
garść połamanych orzechów włoskich
świeżo mielone siemię lniane
Wykonanie
Daktyle płuczę, kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka razem z imbirem, zalewam 1/2 szklanki wrzątku, zagotowuję i gotuję przez kilka minut na wolnym ogniu mieszając aż woda wyparuje, a daktyle rozpadną się na "dżem".
Mleko przelewam do blendera, wanilię przecinam wzdłuż nożem, wyskrobuję ziarenka i wrzucam do mleka (laskę odkładam, dodam ją do gotowania kaszy, by wzmocnić waniliowy smak) i miksuję przez chwilę, dodaję daktyle, blenduję przez kilka minut.
Kaszę przelewam wrzątkiem na gęstym sitku i płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka, dodaję laskę, zalewam wodą (1 i 1/2 szklanki), zagotowuję, zmniejszam płomień na mały, dodaję sporą szczyptę soli i łyżeczkę oleju, gotuję z uchyloną pokrywką aż woda się wygotuje, a zawartość zaskwierczy (6-7 minut), kładę pokrywkę i daję kaszy dojść w objęciach pary (ok 10 minut). Teraz mieszam ją z przygotowanym musem i orzechami.
Na wydaniu posypuję zmielonym siemieniem i dodatkową porcją orzechów. Smacznego!
Przepyszna ta jaglanka :-) Następnym razem dodam prażonych orzechów laskowych lub migdałów.
OdpowiedzUsuń