Z cukiniami tak już jest, że najpierw się na nie czeka i czeka, potem cieszy się z pierwszych kwiatów i zawiązków owoców, ale jak już pojawi się jedna większa cukinia, to po kilku dniach jest ich tak dużo, że trzeba szybko je przerabiać, bo po chwili krzak znowu bombarduje tą samą lub większą ilością owoców. Dodaję je więc niemal codziennie do różnych potraw, z których najbardziej lubię dhal, leczo i placki, które cieszą się niesłabnącą popularnością w moim domu.
Takie placuszki moim zdaniem najlepiej smakują z gęstym chłodnym sosem, często przygotowuję do nich wegańskie pseudo - tzatziki z grubej części odstanego w lodówce mleka kokosowego z dodatkiem startych ogórków, koperku i czosnku. Taki sos bardzo pasuje również do pieczonych czy grillowanych warzyw.
Placki z cukinii
(na ok 30 sztuk)
Składniki
ok 1 i 1/2 kg cukinii (najlepsze są nieduże młode owoce, których nie trzeba obierać i wydrążać środków)
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych zwykłych (można dodać więcej, placki wtedy będą bardziej zwarte, ale również bardziej mączyste, osobiście wolę, gdy są to placki warzywne, a nie mączne)
sól
2 większe ząbki czosnku (opcja)
garść zieleniny - koperek i natka (opcja)
Wykonanie
Umyte cukinie kroję na pół i ścieram na tarce o grubych oczkach, mieszam z czubatą łyżeczką soli, przekładam na sitko, odstawiam na ok 30 minut do zlewu lub dużej miski. Cukinia będzie puszczała soki, warto co jakiś czas wiórki podusić tylną stroną łyżki lub rękoma.
Przekładam warzywa do miski, mieszam z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną zieleniną oraz płatkami zmielonymi na mąkę w młynku do kawy.
Z masy formuję w rękach nieduże płaskie placuszki i smażę na rozgrzanym na patelni oleju po kilka minut z obu stron. Placki wykładane łyżką będą mniej zwarte i kształtne, polecam więc ręczne ich formowanie. Wykładam na papierowe ręczniki. by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Tzatziki
5 czubatych łyżek grubej części z odstanego w lodówce mleka kokosowego
2 nieduże ogórki gruntowe
przynajmniej 4 ząbki czosnku
sól, pieprz
4 czubate łyżki posiekanego koperku
Wykonanie
Zbitą część kokosa przekładam do miseczki, mieszam z nieobranymi, startymi na tarce o grubych oczkach ogórkami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i koperkiem. Dosmaczam sporą szczyptą soli i zmielonego pieprzu, chłodzę w lodówce.
Świetny pomysł. ;) Jeszcze za wegańskie placki poza ziemniaczanymi się nie zabierałam.
OdpowiedzUsuńA gdybym tak miała tyle cukinii, to od razu bym zrobiła z niej ketchup, o. :)
ketchup z cukinii? cóż to za stwór?
UsuńAle ekstra, mam ochotę na takie placuszki i chyba zaraz przyrządzę bo zalega mi jedna wielka cukinia :).
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się taka wersja :) i koniecznie musze wypróbowac Twoją wersję tzatzików :)
OdpowiedzUsuńCześć, super przepis, napewno go wypróbuję! :) mam pytanie odnośnie sosu: czy taką gęstą część mleka, można uzyskać z mleka robionego według przepisów, które podałaś tutaj: http://sojaturobie.blogspot.com/search/label/mleko%20kokosowe czy jest to z jakiegoś kupnego mleka kokosowego?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Hej, nada się i jedno i drugie, ja robiłam z domowego :) Musi tylko odstać swoje
UsuńZ cukinia to 100% racji , zaczyna się sezon ,ze wszyscy co maja kawałek jakieś ziemi będą mię obdarowywać cukiniami :D, ja mam duży przemiał ,ale czasami już nie daje rady ,placki robiłam ale nie wegańskie ,a teraz takie bardziej mi są potrzebne:D i ta wersja Tzatziki, i jak tu ciebie Asiu nie wielbić?
OdpowiedzUsuńTo mi przypomina trochę mamine placki z cukinii- były pyszne, chrupkie i nawet z podobnym sosem. Może warto byłoby sobie przypomnieć ten smak :) Przepiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Po raz pierwszy beż uzycia jajka i udały sie pysznie, choc troche się na poczatku przyklejały do patelni, no i zdecydowanie za mało ich wyszło.
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Ziemolina, to chyba kwestia patelni? U mnie takie rzeczy tylko na teflonie i nic nie przywiera
UsuńNie stosowałam się do Twojej proporcji i wrzucałam wszystko na oko. Przywarła mi pierwsza tura, bo nakładałam łyzką i przyklepywałam, żeby uformowac, ale póżniej skorzystałam z Twojej rady i lepiłam placuszki w dłoniach- juz nie przywiarały. W każdym razie wyszły genialne:)
UsuńDziękuje Ci.
Zabieram się bo mi zalega jedna cukinia i mleczko kokosowe tez akurat jest, będzie na tzatziki :).
OdpowiedzUsuńStandardowo jak mi wyjdą to się pochwalę. Zastanawiam się tylko czy np. wyszłyby w piekarniku :)..
Pieczone zawsze wyjdą trochę inaczej, jestem ciekawa efektu- jeśli spróbujesz :)
UsuńJak tylko znajdę wolną chwilkę to je zrobię. Bo już jadlospis mam na kilka dni. Ale placuszki kocham więc zrobię i spróbuję z piekarnikiem, albo pół na pół:D
OdpowiedzUsuńDobra zabieram się jednak teraz, bo mam smaka i jedną cukinię, więc dodam trochę cebulki :). Ale ze względu na czas usmażę :D. Dam znać:)!
OdpowiedzUsuńNo i zrobiłam http://bikeowakraina.blogspot.com/2013/07/placuszki-z-cukini.html
OdpowiedzUsuńNie takie rewelacyjne jak Twoje, ale coś tam próbowałam. No i moje nie sa wegańskie ;]
Uwazam, ze to nietakt z Twojej strony. Skoro nie są wegańskie to czym tu sie chwalić? To tak jakbys na blogu z koszernym jedzeniem wrzucila przepis na potrawkę z wieprzowiny. Ludzie trochę taktu..
UsuńZrobiłam i są pyszne! Dodaje do ulubionych, mój luby też się nimi zachwycił!
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj placuszki i dzieci się pobiły o ostatnie sztuki. Mam w domu kabaczka, więc jutro próbuję z kabaczkiem :)
OdpowiedzUsuńA tzatziki z mleka kokosowego nie będzie czuć kokosem ? Bo chciałabym je zrobić ale mam opory
OdpowiedzUsuńNie, nie czuć, przyprawy robią swoje :)
UsuńPyyycha! Dodalam jeszcze kawalki brokol;)
OdpowiedzUsuńTo jest to ! Placuszki trafily nie tylko w moje weganskie podniebienie ale przemowily takze do familiantow-miesozercow .
OdpowiedzUsuńBeda goscic na u nas czesto .
Dip "Tadziki " ;) pasuje do nich idealnie . Dip przechrzcilam nieco , gdyz duza ilosc czosnku sprawia ze tak sie zionie karbidem , ze az cofa osoby z ktorymi sie rozmawia face to face :)
Wszystko idealnie tylko następnym razem do sosu dodam mniej czosnku. Placuszki pyszne i do sosu idealne. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPlacuszki pokochała nawet moja babcia! Super przepis. Dzięki!
OdpowiedzUsuńhttps://bayanlarsitesi.com/
OdpowiedzUsuńTokat
Kastamonu
Tekirdağ
Gümüşhane
EYF
elazığ
OdpowiedzUsuńbilecik
kilis
sakarya
yozgat
İHWS
F3553
OdpowiedzUsuńMuğla Parça Eşya Taşıma
Malatya Parça Eşya Taşıma
Bingöl Lojistik
Edirne Şehirler Arası Nakliyat
Cointiger Güvenilir mi
Sivas Parça Eşya Taşıma
Etimesgut Fayans Ustası
Mersin Şehirler Arası Nakliyat
İstanbul Evden Eve Nakliyat
6DA2A
OdpowiedzUsuńOmlira Coin Hangi Borsada
Bitcoin Kazma
Görüntülü Sohbet Parasız
Onlyfans Takipçi Hilesi
Bitcoin Üretme Siteleri
Instagram Beğeni Hilesi
Btcturk Borsası Güvenilir mi
Yeni Çıkacak Coin Nasıl Alınır
Alyattes Coin Hangi Borsada
BFE44
OdpowiedzUsuńBinance Hesap Açma
Coin Kazma Siteleri
Sui Coin Hangi Borsada
Görüntülü Sohbet
Nonolive Takipçi Satın Al
Kripto Para Madenciliği Siteleri
Bitcoin Nasıl Alınır
Periscope Beğeni Satın Al
Coin Üretme
2D27F
OdpowiedzUsuńspookyswap
thorchain
dexview
debank
uwulend finance
bscpad
sushiswap
pancakeswap
quickswap