10 grudnia 2014

Jaglane brownie z tahini i suszonymi śliwkami

O jaglanym brownie z takim składem pomyślałam w trakcie robienia pralinek z tahini (klik). Otrzymałam ciasto w czekoladowym klimacie, odpowiednio ciężkie i sycące, z wyczuwalną nutą poamarańczy i pasty sezamowej. Wilgotne w środku, z przyjemnie zapieczonym wierzchem.





Składniki
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki miękkich suszonych śliwek
4 czubate łyżki tahini
8 czubatych łyżek śmietanki kokosowej (grubej części mleka kokosowego)
sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
łyżka skórki otartej z wyszorowanej pomarańczy
6 - 8 czubatych łyżek karobu (lub kakao)
szczypta soli
można dodać lubiane przyprawy korzenne, orzechy czy żurawinę

Wykonanie
Kaszę przelewam wrzątkiem na gęstym sitku i płuczę pod bieżącą wodą. Przekładam do garnka, zalewam szklanką wody, zagotowuję, sypię niepełną płaską łyżeczkę soli, zmniejszam płomień na mały i gotuję przez kilka minut pod uchyloną pokrywką przez kilka minut aż woda się wygotuje, a kasza zaskwierczy. Odstawiam pod zamkniętą pokrywką na około 10 minut.
Do blendera wrzucam śliwki (jeśli są twarde, trzeba je pomoczyć w ciepłej wodzie i wstępnie pokroić) i blenduję ze śmietanką kokosową, tahini i sokiem z pomarańczy, łączę z kaszą i miksuję do uzyskania dość gładkiego kremu. Mieszam ze skórką pomarańczową i taką ilością karobu, by smak odpowiadał naszym gustom. Teraz można dodać orzechy czy przyprawy, dodatkową porcję soli dla złamania smaku. Masę przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, piekę w piekarniku nagrzanym do 180 st C przez 40 minut. Wyciągamy z formy i kroimy po przestudzeniu. Wierzch można posypać wiórkami czy orzechami.

18 komentarzy:

  1. Asia a bez tahini wyjdzie? mały na sezam uczulony....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jakiś tłuszcz musi być, ja bym zamieniła na olej kokosowy lub masło orzechowe

      Usuń
  2. czy śmietankę kokosową MOŻNA ZASTĄPIĆ mlekiem roślinnym? jeśli nie to 8 łyżek śmietanki to z ilu puszek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, myślę, że można, chociaż śmietanka moim zdaniem pasuje najlepiej; jeśli mleko dobrze schłodzone, to z jednej wystarczy spokojnie i jeszcze Ci zostanie

      Usuń
  3. jaka długość keksówki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No i zgłodniałam. A trzeba do obiadu wytrzymać... Aaaa, ratunku! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. czy mleko trzeba wcześniej schłodzić w lodówce czy bez tego oddzielić część stałą?

    OdpowiedzUsuń
  7. Trafiłam tu pierwszy raz. Pyszne ciasto, pewnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy używacie skórki z dowolnych dostępnych pomarańczy, czy kupujecie eko? Jakiś czas temu zauważyłam, że w marketach na tabliczkach z info o owocach są również podane użyte konserwanty. Ostatnio zaś czytałam, że np taki imazalil nie jest niczym dobrym i lepiej nie jeść tych skórek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz kupić pomarańcze eko lub eko skórki :)

      Usuń
    2. Wiem, że mogę. Raczej chodziło mi o informacje co inni używają.

      Usuń
  9. Asia , obłędnie pysznie to wygląda ,a skład bajka

    OdpowiedzUsuń
  10. a czy polecisz któreś mleko kokosowe bez E dodatków?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. najlepsze będzie domowe mleko z wiórków
      http://sojaturobie.blogspot.com/2012/10/domowe-mleko-z-wiorkow-kokosowych.html

      Usuń
  11. Niedawno trafiłam na Pani bloga w poszukiwaniu przepisów z wykorzystaniem pasty tahini. Skład tego ciasta mnie zachwycił. Upiekłam. Smak jest wspaniały (nawet przed upieczeniem). Niestety konsystencja po upieczeniu nie jest satysfakcjonująca. Jedynie sam wierzch a raczej cienka skórka od góry i od dołu są wypieczone a cały środek w sumie pozostał miękką masą. Chyba wstawię do lodówki może to pomoże. Tak czy inaczej napewno się nie zmarnuje. Jak rodzina nie pomoże to sama zjem:-)

    OdpowiedzUsuń