Na
początek wytłumaczę się- nie jestem zwolenniczką smażenia orzechów czy
ziaren; wiem, że mają wystarczająco tłuszczu w sobie, ale aromat i smak
podsmażonych orzechów w curry jest wart tego grzechu, na który raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Oczywiście,
takie masełko można przyrządzić z surowych lub podprażonych orzechów na
suchej patelni, też wyjdzie smaczne.
Składniki
1 szklanka nerkowców
2 łyżki oliwy/ oleju
1 płaska łyżeczka przyprawy curry
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól do smaku
Wykonanie
Na
rozgrzaną na patelni oliwę wrzucam curry i paprykę i smażę na niewielkim
ogniu ok 2 minut, dorzucam orzechy i smażę mieszając przez kilka minut
aż się zezłocą, odstawiam i studzę /nie wyjadamy orzechów, nie wyjadamy
;)/.
Wrzucam
je do blendera i miksuję ok 15 minut, robiąc kilka przerw by zeskrobać
kawałki orzechów ze ścianek blendera i by nie zagotować maszyny i masy.
Masło jest gotowe gdy przybierze formę smarowną. Teraz dodaję kilka
szczypt soli, mieszam, gotowe :)
Takiego
masła możemy używać do posmarowania chleba lub jako przyprawy do zup,
sosów, dań głównych- zwłaszcza w daniach kuchni indyjskiej odnajdzie się
bardzo dobrze. Smacznego!
Ciekawe czy dając zamiast curry czosnek też wyjdzie pyszne. Spróbuję zrobić jedno i drugie.Dziękuję za ciekawe i smaczne pomysły - jestem początkującą wege. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń