25 lipca 2011

Masło z nerkowców i curry

Na początek wytłumaczę się- nie jestem zwolenniczką smażenia orzechów czy ziaren; wiem, że mają wystarczająco tłuszczu w sobie, ale aromat i smak podsmażonych orzechów w curry jest wart tego grzechu, na który raz na jakiś czas można sobie pozwolić. Oczywiście, takie masełko można przyrządzić z surowych lub podprażonych orzechów na suchej patelni, też wyjdzie smaczne.

masło z nerkowców

Składniki
1 szklanka nerkowców
2 łyżki oliwy/ oleju
1 płaska łyżeczka przyprawy curry
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól do smaku

Wykonanie
Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucam curry i paprykę i smażę na niewielkim ogniu ok 2 minut, dorzucam orzechy i smażę mieszając przez kilka minut aż się zezłocą, odstawiam i studzę /nie wyjadamy orzechów, nie wyjadamy ;)/.

masło z nerkowców

Wrzucam je do blendera i miksuję ok 15 minut, robiąc kilka przerw by zeskrobać kawałki orzechów ze ścianek blendera i by nie zagotować maszyny i masy. Masło jest gotowe gdy przybierze formę smarowną. Teraz dodaję kilka szczypt soli, mieszam, gotowe :)
Takiego masła możemy używać do posmarowania chleba lub jako przyprawy do zup, sosów, dań głównych- zwłaszcza w daniach kuchni indyjskiej odnajdzie się bardzo dobrze. Smacznego!

masło z nerkowców

1 komentarz:

  1. Ciekawe czy dając zamiast curry czosnek też wyjdzie pyszne. Spróbuję zrobić jedno i drugie.Dziękuję za ciekawe i smaczne pomysły - jestem początkującą wege. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń