Ta
zupa łączy w sobie wszystko, czego oczekuję od barszczu, słodycz
buraków podkreślona została słodką odmianą dyni, a smak kwaśny zyskała
dzięki dodaniu kwaskowych jabłek. Pyszna, lekka, pachnąca warzywami :)
Przepis dołączam do różowej akcji Szarlotka
Składniki
(dla 4 osób na 2 dni)
1 kg dyni
1 kg buraków
2 średnie marchewki
1 średnia pietruszka
kawałek selera korzeniowego
4 listki laurowe
2 średnie kwaśne jabłka
4 ziarenka ziela angielskiego
1 duża cebula
3 łyżki oleju
czubata łyżka soli
pieprz
2 duże ząbki czosnku
garść natki pietruszki, mile widziany również koperek
Wykonanie
Oczyszczone
buraczki wrzucam do garnka, zalewam wodą do poziomu warzyw i gotuję ok
40 minut (w zależności od wielkości buraków, nóż wbity w nie powinien z
lekkim oporem wchodzić w bulwy), wyrzucam je na sitko i studzę.
W
szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę,
smażę do zeszklenia, dodaję obrane i starte na tarce o grubych oczkach
buraki, mieszam, po kilku minutach dodaję obrane i starte na tarce o
grubych oczkach pozostałe warzywa: marchew, pietruszkę, seler i dynię,
zalewam wodą (2 litry), zagotowuję, przykrywam i gotuję ok 25 minut. W
trakcie gotowania dodaję czubatą łyżkę soli, listki laurowe i ziele
angielskie; w połowie gotowania dorzucam obrane, oczyszczone z gniazd
nasiennych i starte na tarce o grubych oczkach jabłka. Na koniec wciskam
przez praskę czosnek, dorzucam zieleninę, mieszam i wyłączam gaz. Teraz
można dosmaczyć zupę pieprzem.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń