Połączenie
dyni z ogórkami kiszonymi to odkrycie tego sezonu, przypadkowe, ale
bardzo, bardzo trafione :) Dzisiaj w formie pysznego gulaszu, ale
warzywa te możecie połączyć w zupie, sałatce, sosie czy w farszu do
tarty, polecam :)
Składniki
(dla 4 osób)
ok 350 g małych pieczarek
1 kg dyni (obranej, pozbawionej środka z włóknami i pestkami)
8 małych kiszonych ogórków dobrej jakości + kilka łyżek wody z ich kiszenia
7 łyżki oliwy/ oleju
2 łyżki octu balsamicznego
sól, ewentualnie pieprz
2 duże ząbki czosnku
ok 2 szklanek bulionu warzywnego lub wody
Wykonanie
Dynię
kroję w niezbyt dużą kostkę, mieszam z 4 łyżkami oliwy, posypuję sporą
szczyptą soli, wysypuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i
piekę w piekarniku nagrzanym do ok 200 st C przez ok 40 minut, aż się
lekko zapiecze, w połowie mieszam.
Pieczarki
płuczę, czyszczę, odcinam końcówki trzonków, jeśli wolicie lub macie
większe sztuki, można je pokroić na plasterki, ja nie kroiłam. Na
patelni rozgrzewam 3 łyżki oleju/ oliwy, wrzucam pieczarki, smażę pod
przykryciem ok 6- 8 minut, w połowie mieszam, dolewam ocet balsamiczny,
podgrzewam jeszcze 2-3 minutki, zdejmuję pokrywkę, po zredukowaniu
znacznej części sosu wciskam czosnek, mieszam. Po wyjęciu dyni z
piekarnika część miksuję na gładko z dodatkiem szklanki bulionu, dodaję
do pieczarek, jak również pozostałe kawałki dyni i 1/2-1 szklankę
pozostałego bulionu (w zależności od konsystencji jaką lubicie),
mieszam, podgrzewam chwilę, dorzucam pokrojone w drobną kostkę ogórki i
po chwili wyłączam gaz. Całość dosmaczam kilkoma łyżkami wody z kiszenia
ogórków i szczyptą soli. Zjadamy z makaronem, kaszą, ziemniakami lub
chlebem. Smacznego :)
Przepis dopisuję do "Festiwalu Dyni" Bei :)
Przepis wypróbowany, bardzo smakował i pewnie jeszcze nie raz wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńDałam za mało dyni a za dużo ogórka :D
Smakowało nawet mojej małej która wybrzydza gdy jest dynia :)
Przyjemna odmiana dla zupy krem z dyni!