5 stycznia 2012

Brukselka w musztardzie z patelni lub piekarnika

Jakiś czas temu padło pytanie o lubiany sposób na brukselkę i dzisiaj będzie o nim. Nie sięgam po te warzywa zbyt często, bo choć sama je lubię, to reszta domowników już niekoniecznie.
Brukselki konsumujemy po przymrozkach, wybieramy mniejsze warzywa o zielonych liściach.
 brukselka

Osobiście lubię je podgotowane przez kilka minut na parze, następnie podsmażone lub upieczone w oliwie, czosnku, soli i musztardzie. Brukselka i musztarda to idealny duet, spróbujcie koniecznie, może dzięki temu oswoicie te niezbyt popularne warzywa?
Będąc w Niemczech zajadałam się również brukselką ze słoika, była tak pyszna, że wciągnęłam samodzielnie cały słoik ;) Spróbuję niebawem przygotować ją w podobny sposób w domu, jeśli się uda, na pewno napiszę Wam o tym :)

Składniki
(dla 4 osób)
1 kg brukselki
5 łyżek oleju/ oliwy
3 większe ząbki czosnku
2 czubate łyżeczki lubianej musztardy
1/2 szklanki wody/ bulionu
sól, ewentualnie pieprz

Wykonanie
Z brukselki odrywam pierwsze listki, odcinam końcówki głąbów, kroję na pół, płuczę pod bieżącą wodą, wrzucam do metalowego sitka, które wstawiam do garnka z gotującą się wodą (wody powinno być poniżej poziomu włożonego sitka), nakrywam metalową miską i paruję przez ok 10 min- aż warzywa nabiorą żywej zielonej barwy i lekko zmiękną.

brukselka

Dalej jedna z dwóch wersji /w każdej brukselka wychodzi smakowita..., może wersja piekarnikowa jest odrobinę smaczniejsza/.
 
Z patelni
Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam brukselki i smażę często mieszając, aż się nieco zabrązowią, w trakcie dodaję kilka szczypt soli. Dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i rozrobioną w 1/2 szklanki wody musztardę, mieszam, podgrzewam przez ok 2 minuty. Po wyłączeniu gazu dosmaczam jeszcze solą i pieprzem.

brukselka z patelni w musztardzie

Z piekarnika
Do miseczki z odmierzonym olejem wciskam przez praskę czosnek i lekko rozcieram, polewam brukselkę i porządnie mieszam, posypuję kilkoma szczyptami soli, przekładam do piekarnika nagrzanego do ok 200 st C i piekę przez ok 40 min (+/- trzeba sprawdzać jaki stopień upieczenia Wam odpowiada), co 10 minut mieszam warzywa. Na 5 minut przed końcem pieczenia polewam brukselkę musztardą rozrobioną w 1/2 szklanki wody. Po wyjęciu z piekarnika dosmaczam jeszcze solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Bardzo, ale to bardzo lubię brukselkę. I musztardę :) Zatem jak odkryłam mrożoną brukselkę przy porządkowaniu zamrażarki, od razu przypomniał mi się ten przepis i korzystając z rozgrzanego piekarnika po pieczeniu chleba zrobiłam tę wersję. I musze powiedziec - pycha i pięc gwiazdek ode mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Często robię tę brukselkę i ciągle nie mam dość:) Polecam wszystkim, którzy nie mogą się przekonać do tej małej kapustki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z patelni obłędna! Świetny przepis.

    OdpowiedzUsuń