2 stycznia 2012

Kapusta pekińska duszona z porem

Jeśli kapustę pekińską znacie tylko w formie surówki, zachęcam do poznania jej smaku na ciepło, np. w postaci "jarzynki" do obiadu. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, no i smaczna oczywiście :) w mojej subiektywnej opinii rzecz jasna, może i Wam przypadnie do gustu?
Dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem ryżu czy kaszy różnego rodzaju, polecam.

kapusta pekińska duszona z porem

Składniki
(dla 3- 4 osób)
1 kapusta pekińska (kilogram lub nieco więcej) z zielonymi (nie żółtymi) liśćmi
1 duży por
4 łyżki oleju/ oliwy
sól, pieprz, odrobina sosu sojowego
1/4 szklanki wody
2 duże ząbki czosnku

Wykonanie
Z pora odrywam pierwsze liście, z reszty wybieram białą i jasnozieloną część, odcinam pozostałość korzenia, kroję wzdłuż na pół i płuczę porządnie pod bieżącą wodą, wytrząsam jej nadmiar  i kroję na cienkie półplasterki.
Z kapustą postępuję podobnie (odrzucam pierwsze listki, odcinam pozostałość korzenia, kroję wzdłuż na pół, płuczę i wytrząsam wodę), oddzielam listki od grubych łodyg- krojąc połówki ukośnie raz (łodygi szybciej "dojdą" przy obróbce, dlatego warto najpierw je wrzucić na patelnię, a potem liście). Teraz kroję moje połówki jeszcze raz na pół, a potem w poprzek na mniejsze kawałki, liście oddzielnie siekam dość drobno.
Na patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju, wrzucam por, mieszając smażę chwilę, następnie dorzucam pokrojone łodygi kapusty i mieszając podgrzewam na średnim ogniu przez kilka minut, aż staną się szkliste, teraz dolewam wodę, sypię sporą szczyptę soli, dorzucam pokrojone listki, kładę pokrywkę i duszę ok 5 minut. Dodaję łyżkę sosu sojowego (lub więcej- wg upodobań), wciskam przez praskę czosnek, mieszam i podgrzewam jeszcze chwilkę, wyłączam gaz, przyprawiam w razie potrzeby pieprzem, ewentualnie dodatkową porcją sosu sojowego i kładę pokrywkę- dobrze jeśli kapusta postoi przez kilka minut przed konsumpcją.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz