Jeśli
kapustę pekińską znacie tylko w formie surówki, zachęcam do poznania
jej smaku na ciepło, np. w postaci "jarzynki" do obiadu. Jest prosta i
szybka w przygotowaniu, no i smaczna oczywiście :) w mojej subiektywnej
opinii rzecz jasna, może i Wam przypadnie do gustu?
Dobrze komponuje się z daniami z dodatkiem ryżu czy kaszy różnego rodzaju, polecam.
Składniki
(dla 3- 4 osób)
1 kapusta pekińska (kilogram lub nieco więcej) z zielonymi (nie żółtymi) liśćmi
1 duży por
4 łyżki oleju/ oliwy
sól, pieprz, odrobina sosu sojowego
1/4 szklanki wody
2 duże ząbki czosnku
Wykonanie
Z pora
odrywam pierwsze liście, z reszty wybieram białą i jasnozieloną część,
odcinam pozostałość korzenia, kroję wzdłuż na pół i płuczę porządnie pod
bieżącą wodą, wytrząsam jej nadmiar i kroję na cienkie półplasterki.
Z
kapustą postępuję podobnie (odrzucam pierwsze listki, odcinam
pozostałość korzenia, kroję wzdłuż na pół, płuczę i wytrząsam wodę),
oddzielam listki od grubych łodyg- krojąc połówki ukośnie raz (łodygi
szybciej "dojdą" przy obróbce, dlatego warto najpierw je wrzucić na
patelnię, a potem liście). Teraz kroję moje połówki jeszcze raz na pół, a
potem w poprzek na mniejsze kawałki, liście oddzielnie siekam dość
drobno.
Na
patelni rozgrzewam 4 łyżki oleju, wrzucam por, mieszając smażę chwilę,
następnie dorzucam pokrojone łodygi kapusty i mieszając podgrzewam na
średnim ogniu przez kilka minut, aż staną się szkliste, teraz dolewam
wodę, sypię sporą szczyptę soli, dorzucam pokrojone listki, kładę
pokrywkę i duszę ok 5 minut. Dodaję łyżkę sosu sojowego (lub więcej- wg
upodobań), wciskam przez praskę czosnek, mieszam i podgrzewam jeszcze
chwilkę, wyłączam gaz, przyprawiam w razie potrzeby pieprzem,
ewentualnie dodatkową porcją sosu sojowego i kładę pokrywkę- dobrze
jeśli kapusta postoi przez kilka minut przed konsumpcją.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz