W tym roku królową jesienno- zimowych surówek jest u mnie czerwona /czyli fioletowa ;)/ kapusta.
Robię z niej tak zwaną "surówkę pałowaną"
;) Po pokrojeniu kapusty, posypaniu szczyptą soli i wymieszaniu z
niewielką ilością oliwy, ubijam ją pałką przez kilka minut, aż białe
części nabiorą jasnofioletowej barwy.
"Pałowanie"
odpowiednio zmiękcza kapustę, staje się ona bardziej soczysta i pyszna
:) Spróbujcie, od kiedy "odkryłam" ten sposób, nikt mnie nie przekona do
obgotowywania tego warzywa ;)
Bazą każdej tak przygotowanej kapusty jest u mnie- podobnie jak w surówkach marchewkowych (klik)- słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach, zmieszane z sokiem z cytryny, do tego oczywiście sól.
Dalsze dodatki wg upodobań, dzisiaj pyszna wersja z dodatkiem marchewki, musztardy i prażonego słonecznika, polecam :)
Składniki
(dla 4 osób)
ok 400 g czerwonej kapusty
1 średnie słodkie jabłko
3 łyżki soku z cytryny
1 średnia marchewka
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka musztardy
2- 3 czubate łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika
Wykonanie
Kapustę
szatkuję, wrzucam do miski, posypuję szczyptą soli, mieszam z 2 łyżkami
oliwy i ubijam pałką do momentu, aż białe części zmienią kolor na
jasnofioletowy.
Obrane
jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny,
łączę z kapustą, dodaję startą na grubej tarce marchew. Pozostałą oliwę
mieszam z musztardą, dodaję do surówki, dosmaczam solą, dorzucam
uprażone pestki, Smacznego :)
Zrobiłam, bardzo dobra :)
OdpowiedzUsuńhttp://przystole.blox.pl/2013/10/Surowka-z-czerwonej-kapusty-z-marchewka-i-jablkiem.html