2 marca 2012

Surówka z czerwoną kapustą, z marchewką, jablkiem i słonecznikiem

W tym roku królową jesienno- zimowych surówek jest u mnie czerwona /czyli fioletowa ;)/ kapusta.

surówka z czerwonej kapusty, z jabłkiem, marchewką i prażonym słonecznikiem

Robię z niej tak zwaną "surówkę pałowaną" ;) Po pokrojeniu kapusty, posypaniu szczyptą soli i wymieszaniu z niewielką ilością oliwy, ubijam ją pałką przez kilka minut, aż białe części nabiorą jasnofioletowej barwy.

surówka z czerwonej kapusty, z jabłkiem, marchewką i prażonym słonecznikiem

"Pałowanie" odpowiednio zmiękcza kapustę, staje się ona bardziej soczysta i pyszna :) Spróbujcie, od kiedy "odkryłam" ten sposób, nikt mnie nie przekona do obgotowywania tego warzywa ;)
Bazą każdej tak przygotowanej kapusty jest u mnie- podobnie jak w surówkach marchewkowych (klik)- słodkie jabłko starte na tarce o dużych oczkach, zmieszane z sokiem z cytryny, do tego oczywiście sól.

podstawa surówki z czerwonej kapusty

Dalsze dodatki wg upodobań, dzisiaj pyszna wersja z dodatkiem marchewki, musztardy i prażonego słonecznika, polecam :)

Składniki
(dla 4 osób)
ok 400 g czerwonej kapusty
1 średnie słodkie jabłko
3 łyżki soku z cytryny
1 średnia marchewka
4 łyżki oliwy
czubata łyżeczka musztardy
2- 3 czubate łyżki uprażonego na suchej patelni słonecznika

Wykonanie
Kapustę szatkuję, wrzucam do miski, posypuję szczyptą soli, mieszam z 2 łyżkami oliwy i ubijam pałką do momentu, aż białe części zmienią kolor na jasnofioletowy.
Obrane jabłko ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z sokiem z cytryny, łączę z kapustą, dodaję startą na grubej tarce marchew. Pozostałą oliwę mieszam z musztardą, dodaję do surówki, dosmaczam solą, dorzucam uprażone pestki, Smacznego :)

surówka z czerwonej kapusty, z jabłkiem, marchewką i prażonym słonecznikiem

1 komentarz:

  1. Zrobiłam, bardzo dobra :)
    http://przystole.blox.pl/2013/10/Surowka-z-czerwonej-kapusty-z-marchewka-i-jablkiem.html

    OdpowiedzUsuń