14 września 2012

Owsianka podstawowa

Coraz chłodniejsze dni, coraz większa potrzeba przytulenia ciepłej miski rano z porcją energii i optymizmu na następnych kilka godzin. Owsiankę przygotowuję na kilka sposobów, ale dzisiaj będzie o najprostszym z nich i moim ulubionym jednocześnie: płatki owsiane górskie, czasami z domieszką innych (orkiszowych, jęczmiennych itp), czasami z dodatkiem niewielkiej ilości kaszy jaglanej gotowane na wodzie (!) z dodatkiem soli, zalane zimnym (!) mlekiem roślinnym, domowym lub kupnym, to wszystko :) Oczywiście jest to baza, którą można doposażyć wg własnego gustu: starte jabłko czy gruszka, cynamon, imbir, banan, sezonowe świeże owoce, orzechy, owoce suszone, wanilia, masło orzechowe, budyń itp.

owsianka

Składniki
(dla 4 osób)
1,5 szklanki płatków owsianych górskich (lub mieszanki różnych)
3 szklanki wrzątku
sól
dowolne mleko roślinne

Wykonanie
Płatki płuczę na sitku, przekładam do garnka zalewam wrzątkiem, odstawiam pod przykrywką na ok 10 min. Następnie zagotowuję, dodaję pełną łyżeczkę soli i gotuję przez ok 10 min na małym ogniu. Zostawiam pod przykrywką na kolejnych 10 minut. Wykładam porcje na talerze, zalewam zimnym mlekiem, mieszam. Gotowe, smacznego :)

owsianka

1 komentarz:

  1. Jednak z solą to powinnam u Ciebie uważać:) Wiadomo, to wszystko kwestia upodobań. Przesoliłam dwie zupy, a teraz płatki. Ale nie narzekam. Poznaję Twoje przepisy i wiem, że z solą to muszę ostrożnie. I teraz zawsze dzielę na pół. To wszystko z zastrzeżeń:) Zaraz lecę gotować zupę owsiano - koperkową. Jestem wdzięczna za wsparcie kulinarne. Ela

    OdpowiedzUsuń