Coraz
chłodniejsze dni, coraz większa potrzeba przytulenia ciepłej miski rano
z porcją energii i optymizmu na następnych kilka godzin. Owsiankę
przygotowuję na kilka sposobów, ale dzisiaj będzie o najprostszym z nich
i moim ulubionym jednocześnie: płatki owsiane górskie, czasami z
domieszką innych (orkiszowych, jęczmiennych itp), czasami z dodatkiem
niewielkiej ilości kaszy jaglanej gotowane na wodzie (!) z dodatkiem
soli, zalane zimnym (!) mlekiem roślinnym, domowym lub kupnym, to
wszystko :) Oczywiście jest to baza, którą można doposażyć wg własnego
gustu: starte jabłko czy gruszka, cynamon, imbir, banan, sezonowe świeże
owoce, orzechy, owoce suszone, wanilia, masło orzechowe, budyń itp.
Składniki
(dla 4 osób)
1,5 szklanki płatków owsianych górskich (lub mieszanki różnych)
3 szklanki wrzątku
sól
dowolne mleko roślinne
Wykonanie
Płatki
płuczę na sitku, przekładam do garnka zalewam wrzątkiem, odstawiam pod
przykrywką na ok 10 min. Następnie zagotowuję, dodaję pełną łyżeczkę
soli i gotuję przez ok 10 min na małym ogniu. Zostawiam pod przykrywką
na kolejnych 10 minut. Wykładam porcje na talerze, zalewam zimnym
mlekiem, mieszam. Gotowe, smacznego :)
Jednak z solą to powinnam u Ciebie uważać:) Wiadomo, to wszystko kwestia upodobań. Przesoliłam dwie zupy, a teraz płatki. Ale nie narzekam. Poznaję Twoje przepisy i wiem, że z solą to muszę ostrożnie. I teraz zawsze dzielę na pół. To wszystko z zastrzeżeń:) Zaraz lecę gotować zupę owsiano - koperkową. Jestem wdzięczna za wsparcie kulinarne. Ela
OdpowiedzUsuń