30 stycznia 2011

Zupa o smaku pieczonych ziemniaków

Kategoria zupy pod tytułem "musisz ją ugotować", zwłaszcza o tej porze roku. Zapach pieczonych ziemniaków czuć w domu niemal przez cały dzień. Inspiracją był przepis G. Ramsaya z książki "Szef kuchni po godzinach", pierwszy raz robiłam ją prawie zgodnie z wytycznymi Gordona. On ją robi na bulionie warzywnym, potem z części ziemniaków robi kluski, które trzeba mieszać w zimnej wodzie z dodatkiem oliwy i przypraw, część każe odłożyć do innego dania, generalnie dużo roboty, chociaż była pyszna. Tym razem zupę zrobiłam bardziej treściwą bez kluseczkowania ziemniaków, w zwiększonych proporcjach.

zupa o smaku pieczonych ziemniaków

Gdzie tkwi fenomen tej zupy- odróżniającej ją od innych zup z pieczonych ziemniaków? W obierkach! Ha! Ziemniaki są najpierw pieczone, następnie po obraniu podpiekane są same obierki, potem dodane do bulionu i gotowane, przetarte przez sito i voila! Super patent!

pieczone skórki ziemniaczane

Dzisiaj przedstawiam Wam odmienioną nieco wersję zupy z ziemniaka :)

Składniki
1 kg ziemniaków (lub więcej)
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
3 łyżki posiekanego koperku (choćby mrożonego, jest tu istotny)
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, ewentualnie pieprz
szczypiorek do posypania

Wykonanie
Ziemniaki porządnie szoruję szczoteczką, suszę papierowymi ręcznikami, zawijam każdy w folię i piekę do skutku, czyli do miękkości- ok 2h w ok 200st C. Czy są gotowe sprawdzamy wkładając szpikulec lub nóż, jeśli wchodzi gładko w warzywa- są gotowe.
Nie wyłączając piekarnika ziemniaki należy w miarę szybko obrać ze skórek, najlepiej w rękawiczkach. Skórki rozrzucam na blaszce i piekę jeszcze ok 15 min (do wysuszenia).
Marchew, pietruszkę i seler obieram i kroję w kostkę, zalewam ok 2l wody, zagotowuję i zmniejszam płomień. Gotuję do miękkości warzyw, w trakcie dorzucam listki, ziele angielskie i sól (na początek płaska łyżka, potem można doprawić). Połowę ziemniaków kroję w kostkę i wrzucam do warzyw, połowę do oddzielnego garnuszka razem z upieczonymi skórkami, zalewam 2 szklankami bulionu z gotowania warzyw i gotuję pod przykryciem ok 30 min. Warzywa z garnka głównego po podgotowaniu z upieczonymi ziemniakami można wyłączyć po ok 10 min na czas gotowania skórek.
Skórki z ziemniakami porządnie przecieram przez sito do garnka z warzywami, włączam ponownie gaz, przyprawiam zupę solą, ewentualnie pieprzem, wsypuję koperek i po chwili wyłączam gaz, na koniec dodaję odrobinę oliwy. Gotowe, smacznego!

zupa o smaku pieczonych ziemniaków

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz