Pomysł
na buraki gotowane w soku wyciśniętym z pomarańczy autorstwa Isy
Chandry Moskowitz z książki "Vegan with a vengeance". Absolutnie
trafiony, wydobywający słodycz buraków. Ja przepis zmieniłam, nie
dodałam skórki pomarańczowej ani syropu klonowego, ale dla zaostrzenia
smaku korzeni i zbalansowania słodyczy, dodałam niewielką ilość imbiru,
tymianku i czosnku. Bardzo polecam. Tak przygotowane buraczki możecie
użyć na ciepło lub zimno do obiadu lub dodać je do sałatki (np z rukolą,
pomarańczami i prażonymi orzechami włoskimi).
Skladniki
(dla 4 osób)
6 małych buraczków (500 g)
1 szklanka soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (2 większe sztuki)
1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
2 średnie ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól (ok 1 łyżeczki)
pół łyżeczki (lub nieco więcej) suszonego tymianku
Wykonanie
Na początek sok, jeśli nie macie wyciskarki, kroimy owoce na ćwiartki i wyciskamy porządnie każdy kawałek do miseczki (kawałki miąższu w środku dozwolone, pestki i albedo nie, więc trzeba wydobyć).
Buraki myję, obieram, kroję na ćwiartki, następnie na cienkie półplasterki, wrzucam do garnka, zalewam sokiem z pomarańczy (rezerwując 3-4 łyżki na koniec), zagotowuję, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję ok 15- 20 minut. Zdejmuję pokrywkę, dorzucam kilka szczypt soli, starty imbir i tymianek, mieszam i gotuję jeszcze kilka minut. Do mieczki wlewam oliwę, rozcieram w niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewam pozostałą część soku pomarańczowego, mieszam, polewam miksturą warzywa, wyłączam gaz. Przed podaniem posypuję jeszcze kilkoma szczyptami soli. Smacznego!
Skladniki
(dla 4 osób)
6 małych buraczków (500 g)
1 szklanka soku wyciśniętego z 2 pomarańczy (2 większe sztuki)
1 łyżeczka startego na drobnej tarce imbiru
2 średnie ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól (ok 1 łyżeczki)
pół łyżeczki (lub nieco więcej) suszonego tymianku
Wykonanie
Na początek sok, jeśli nie macie wyciskarki, kroimy owoce na ćwiartki i wyciskamy porządnie każdy kawałek do miseczki (kawałki miąższu w środku dozwolone, pestki i albedo nie, więc trzeba wydobyć).
Buraki myję, obieram, kroję na ćwiartki, następnie na cienkie półplasterki, wrzucam do garnka, zalewam sokiem z pomarańczy (rezerwując 3-4 łyżki na koniec), zagotowuję, zmniejszam płomień, przykrywam i gotuję ok 15- 20 minut. Zdejmuję pokrywkę, dorzucam kilka szczypt soli, starty imbir i tymianek, mieszam i gotuję jeszcze kilka minut. Do mieczki wlewam oliwę, rozcieram w niej przeciśnięty przez praskę czosnek, dolewam pozostałą część soku pomarańczowego, mieszam, polewam miksturą warzywa, wyłączam gaz. Przed podaniem posypuję jeszcze kilkoma szczyptami soli. Smacznego!