31 maja 2014

Młoda kapusta po tajsku

Ja znowu z wiosenną kapustą, ale tym razem w zupełnie innej - nieco egzotycznej odsłonie. Bardzo udana fuzja smaków, o dziwo - smakowała nawet córce, której np. wersja z curry i mlekiem kokosowym wyjątkowo nie podeszła. Mam nadzieję, że zadowoli również i Wasze podniebienia.



Składniki
(dla 4 osób)
2 nieduże główki młodej kapusty
1/2 szklanki grubo pokrojonych nerkowców (można zastąpić niesolonymi orzeszkami ziemnymi)
pełna łyżka utartego na drobnej tarce imbiru
2 ząbki czosnku
4 większe suszone liście limonki Kaffir
sok z połowy limonki lub 2 trawy cytrynowe
suszone chili do smaku (w sezonie można użyć świeżej papryczki i dodać ją na chwilę przed imbirem)
pół szklanki mleka kokosowego
2 czubate łyżki sezamu
garść posiekanej kolendry lub natki pietruszki
sól, opcjonalnie sos sojowy
4 łyżki oleju
opcjonalnie kilka kropli oleju sezamowego
dodatkowo garść makaronu ryżowego i 4 szklanki gorącego bulionu warzywnego (jeśli nie macie bulionu, użyjcie posolonej wody, jednak wersja bulionowa jest bogatsza i smaczniejsza

Wykonanie
Makaron płuczę pod bieżącą wodą, przekładam do garnka/ miski, zalewam gorącym bulionem, kładę pokrywkę i zostawiam do zmięknięcia.
W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam orzechy i podgrzewam na niewielkim ogniu mieszając do zezłocenia. Dodaję imbir, po chwili poszatkowaną kapustę, czubatą łyżeczkę soli i liście Kaffiru. Kładę pokrywkę i podgrzewam przez ok 10 minut, w trakcie warto zamieszać kilka razy.
Dorzucam makaron, mleko kokosowe i sok z limonki i podgrzewam przez kilka minut mieszając. Wciskam przez praskę czosnek, wyłączam gaz, przyprawiam mieloną chili, dodatkową porcją soli (lub sosem sojowym), posypuję sezamem i posiekaną zieleniną.

Oceń przepis:

18 komentarzy:

  1. Kapusta po tajsku? Biorę w ciemno porcję z dokładką :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie wcinam pierwszą michę kapustki. Jest obłędna! Limonkę zastąpiłam cytryną, nerkowce słonecznikiem i dynią a liści Kaffir nie miałam. Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ pięknie wygląda. Zjadłabym takiej kapusty.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. zajadałabym sie ;) azjatyckie smaczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie: czy makaron dorzucasz razem z bulionem czy odsączony?

    OdpowiedzUsuń
  6. pycha! tylko kurka znów ciut rozgotowałam :-(

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  8. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    OdpowiedzUsuń
  9. Chyba Asiu masz długi urlop miesiac czekam dzienne zaglądam a tu nic...żadnego znaju zycia:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Brak dostępu do netu i przeprowadzka, niedługo wracam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ta kapusta jest obłędna! smakuje w sz y s t k i m, których częstowałam. przepisy rozdane, adres sojaturobie.blogspot.com rozdawany codziennie :-). dziś robię po raz kolejny. robię bez makaronu ale i tak jest wyśmienita. Ja też czekam na Twój tu powrót Asiu :-).

    OdpowiedzUsuń
  12. Asiuuuu, tęsknię i wiernie czekam:)
    uściski, basia

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję Ci bardzo za wszystkie przepisy. Doceniam też Twoją przerwę w blogowaniu, bo dzięki niej przeszperałam starsze propozycje. To mój najulubieńszy blog, więc mam nadzieję, że nie spodoba Ci się takie długie milczenie i wrócisz. Lucja

    OdpowiedzUsuń
  14. Smakowicie się zapowiada :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Great post! We are linking to this particularly great
    article on our site. Keep up the great writing.

    Also visit my webpage; final cut pro weekend classes []

    OdpowiedzUsuń
  16. Everything is very open with a clear description of the challenges.
    It was really informative. Your site is useful. Many thanks for sharing!



    Check out my homepage; i need to do my homework

    OdpowiedzUsuń