13 lutego 2011

Smażona kiszona kapusta z makaronem

Nie jest to najzdrowszy sposób na kapustę, ALE po pierwsze pyszny, po drugie prosty i szybki, z makaronem smakuje wyjątkowo dobrze. Czasami dodaję tu również pod koniec smażenia kapusty czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę. Podstawa to oczywiście dobra kapusta, jeśli nie kisicie sami, kupujcie ją na bazarze, z beczki, "od baby", gdzie dodatkowo można jej posmakować i wybrać tą, która nam zasmakuje. Kapusta do ukiszenia potrzebuje soli i własnego soku, zwróćcie na to uwagę patrząc na skład etykiety kapusty zapakowanej w woreczki.

smażona kiszona kapusta z makaronem

Składniki
(dla 4 osób)
ok 1 kg kiszonej kapusty
ok 250g makaronu (u mnie świderki) + sól do jego ugotowania
olej do smażenia

Wykonanie
Kapustę kroję na drobniejsze kawałki (jeśli jest za mocno ukiszona, można z niej trochę wycisnąć sok) i wrzucam na rozgrzany na patelni olej (z olejem tutaj jest tak, że kapusta wciągnie taką porcję jaką jej podlejemy, a sucha być nie może, na początek można wlać tyle by pokrył patelnię, w połowie smażenia dolać jeszcze trochę) i smażę na dość mocnym ogniu aż się zbrązowi /a nawet miejscami przypali ;)/, w trakcie należy często ją mieszać by smażyła się równomiernie, jeśli będzie za sucha- podlewać olej, ewentualnie trochę wody lub bulionu. W trakcie smażenia kapusty gotuję makaron w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, wyrzucam na sitko, przelewam zimną wodą, wytrząsam jej nadmiar, dodaję do kapusty, mieszam i podgrzewam kilka minut. Gotowe, smacznego!

smażona kiszona kapusta z makaronem

Bardzo dziękuję Quinoamatorce za przemiłe wyróżnienie :) od siebie wyróżniam wszystkie wspaniałe blogi z prawej belki. Każdy z nich zasługuje na wyróżnienie i ten uroczy znaczek :)

wyróżnienie


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz