19 marca 2011

Bobówka z kiszoną kapustą

Będąc ostatnio w stolicy, odwiedziłam "Samirę" (bar + sklep z żywnością orientalną), zakupiłam mnóstwo różnej maści strączków, w tym połówki obranego suszonego bobu (split fava beans).

suszony bób w połówkach

Generalnie, z suszonym bobem nie mam dobrych wspomnień, ze względu na grubą twardą skórę i smak, który również nie powala (z lekka skarpetowy- jak określa małżonek), ale ten obrany okazał się genialny (i w obróbce i w smaku), podobny do suszonego grochu, ale z zachowanym bobowym posmakiem. W gotowaniu w znacznej części rozpada się, idealnie nada się do zup, puree, past kanapkowych, do potraw typu curry czy dhal. U mnie na pierwszy ogień sycąca pożywna zupa z kiszoną kapustą, w miejsce bobu można wstawić suszony groch w połówkach.

bobówka z kiszoną kapustą

Składniki
(dla 4 osób na 2 dni)
2 szklanki suszonego bobu bez skórki
2 średnie marchewki
1 pietruszka
kawałek selera korzeniowego
4-5 niedużych ziemniaków
garść dobrej kiszonej kapusty
3 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
płaska łyżka suszonego majeranku (opcja)
garść posiekanego koperku (u mnie z mrożonki aktualnie)
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
oliwa lub olej do polania zupy

Wykonanie
Bób moczę na noc. Następnego dnia gotuję w nowej wodzie (proponuję zalać litrem wody, potem ewentualnie dolać) ok 40 minut, pod koniec dodaję trochę soli.
Obrane pokrojone ziemniaki wrzucam do garnka, zalewam 2 l wody, zagotowuję, zmniejszam płomień, dodaję pokrojoną marchew, pietruszkę i seler, dorzucam łyżkę soli i gotuję do miękkości ziemniaków (ok 20 min), następnie dorzucam pokrojoną kiszoną kapustę, gotuję kolejne 15- 20 minut, w trakcie dodaję listki laurowe i ziele angielskie. Dorzucam bób i majeranek i gotuję jeszcze kilka minut, dodaję koper, wciskam przez praskę czosnek, dosmaczam jeśli trzeba solą i pieprzem, dolewam 2 łyżki oliwy. Gotowe smacznego!


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz