1 lipca 2011

Burak liściowy. Boćwina

Posiałam w ogrodzie boćwinę zaintrygowana jej wyglądem, ale i ciekawa smaku. Zarówno w ogródku jak i na stole wygląda niezwykle dekoracyjnie, zwłaszcza, jeśli posiada się kolorowe odmiany, ja mam żółtą.

burak liściowy

W buraku liściowym zjadamy łodygi i liście, smakuje podobnie do botwinki, ale ma grubsze ogonki i duże, "mięsiste" liście.

boćwina

Przyrządzać je możemy na wiele sposobów (smażenie, parowanie, gotowanie, pieczenie), ale należy pamiętać by oddzielić ogonki od liści i te pierwsze podgrzewać najpierw przez kilka minut, a potem dorzucić pokrojone liście.

burak liściowy

Dzisiaj przedstawiam danie z boćwiną, szpinakiem i pęczakiem, takie trochę curry, trochę kaszotto, połączenie boćwiny ze szpinakiem jest bardzo udane, serdecznie polecam :)

pęczak z boćwiną i szpinakiem

Boćwina ze szpinakiem i pęczakiem w curry
 
Składniki
(dla 4 osób)
2-3 pęczki boćwiny
duża garść liści szpinaku
szklanka pęczaku
5-6 szklanek bulionuwarzywnego lub wody
łyżka octu jabłkowego (lub innego lub soku z cytryny)
1 czubata łyżeczka curry
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju/ oliwy
sól
ewentualnie nać pietruszki do posypania

Wykonanie
Boćwinę płuczę i wrzucam na kilkanaście minut do zimnej wody by wypłukać nieczystości. Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam curry i smażę na niedużym ogniu ok 2 min. Dorzucam kaszę, mieszam i po chwili zalewam szklanką bulionu (wody), przykrywam i podgrzewam do wchłonięcia płynu. Tak partiami dolewam bulion aż kasza zmięknie, przy czwartej szklance dodaję ocet, a przy piątej dorzucam pokrojone ogonki boćwiny, dodaję sól (na początek powiedzmy jedna czubata łyżeczka), po ok 7-8 minutach dodaję pokrojone w cienkie paseczki liście boćwiny i wypłukanego szpinaku (stopniowo- początkowo zieleniny jest sporo, ale podczas obróbki znacznie zmniejsza objętość). Podgrzewam całość aż liście zmiękną (ok 7 minut), wciskam przez praskę czosnek, mieszam, dosmaczam solą i wyłączam gaz. Gotowe, smacznego :)

pęczak z boćwiną i szpinakiem


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz