To
już ostatnia moja propozycja, jaką możecie przygotować z okazji Świąt.
Mam nadzieję, że trochę Wam pomogłam swoimi ostatnimi pomysłami, a
buszując po zakamarkach bloga- znajdziecie ich dużo więcej :)
Sałatka- pewniak, pyszna, soczysta, łatwa w wykonaniu, zdecydowanie godna polecenia.
Składniki
1 kg niedużych buraków
1/2 średniego ananasa
duże kwaśne jabłko
szklanka orzechów włoskich
4- 5 łyżek oliwy
duży ząbek czosnku
2 łyżki octu balsamicznego
szklanka ściętych kiełków rzeżuchy (opcja)
średnia cebula
sól, pieprz
Wykonanie
Wyszorowane
buraki wkładam do garnka, zalewam wodą do poziomu warzyw, zagotowuję,
zmniejszam gaz na mały, kładę pokrywkę, gotuję do miękkości- sprawdzamy
nożem.
Studzę, obieram, kroję w kostkę, mieszam z obranymi i pokrojonymi w kostkę owocami i cebulą.
Orzechy
łamię na mniejsze kawałki, prażę przez kilka minut na suchej patelni,
studzę. Do miseczki wlewam oliwę, wciskam przez praskę czosnek,
rozcieram go, dodaję część kiełków (część warto zostawić do posypania
sałatki), mieszam, dolewam ocet balsamiczny, łączę z orzechami,
mieszam. Zawartość miseczki przekładam do warzyw i owoców, mieszam,
posypuję kilkoma szczyptami soli i odrobiną pieprzu. Sałatkę warto na
kilka godzin wstawić do lodówki. Przed podaniem posypuję pozostałymi
kiełkami.
Kochani, jestem już jedną nogą w zupełnie innym miejscu, wyjeżdżam i ogłaszam przerwę w blogowaniu.
Wszystkim Wam życzę przede wszystkim radosnego, zwolnionego czasu
spędzonego w miłym gronie podczas dni wolnych. Tym, którzy obchodzą
Święta- dodatkowo życzę udanych Świąt, wszystkiego co najlepsze!
Oceń przepis:
{[['']]}
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz