19 lipca 2012

Pakora z fasolką szparagową

Z gatunku "pogryzanek" ;) do piwa, na imprezę lub po prostu jako dodatek do obiadu. Pakora to nic innego jak ciasto z mąki z ciecierzycy z lubianymi przyprawami kuchni indyjskiej lub z takimi, jakie macie na podorędziu. W cieście można smażyć wiele warzyw, tofu, tempeh, jadalne kwiaty czy zioła, osobiście bardzo lubię kalafior, ale i fasolka wypada bardzo dobrze, podobnie jak w tempurze (klik).


pakora z fasolka szparagowa


Składniki
ok 500 g świeżej fasolki szparagowej
szklanka mąki z ciecierzycy
niecałe 3/4 szklanki ciepłej wody
sól (niepełna płaska łyżeczka)
dodatkowe lubiane przyprawy, u mnie po sporej szczypcie curry, zmielonego kuminu i zmielonej kolendry
olej do smażenia

Wykonanie
Do miski sypię mąkę, wlewam powoli wodę mieszając trzepaczką/ widelcem by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, dodaję przyprawy, mieszam.
Z oczyszczonej fasolki odcinam końce, wkładam partiami do ciasta i smażę na rozgrzanym na patelni oleju po kilka minut z obu stron. Fasolki wkładam do smażenia pojedynczo, by się nie posklejały, wykładam na papierowe ręczniki by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gotowe można posypać dodatkową porcję soli, prażonym sezamem czy siemieniem lnianym, miłym dodatkiem będzie sos, np taki (klik) lub na bazie pomidorów. Taka fasolka najlepiej smakuje nieco przestudzona, smacznego :)


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz