17 października 2012

Domowe mleko migdałowe

Jak zrobić mleko migdałowe domowym sposobem ładnie pokazali Weganie (klik), ja na szklankę migdałów dodaję 3 szklanki wody. Wodę dodaję stopniowo: szklanka po szklance- każdorazowo wyciskając (prawie) wszystkie soki z migdałów i na nowo miksując wytłoczyny z wodą, tak jak w mleku kokosowym (klik). Tak przygotowany wywar właśnie w tych proporcjach mi osobiście odpowiada, ale córce nie, więc trzeba było chwilę pogłówkować co zmienić: co odjąć, co dodać. Na początek zmniejszyłam ilość wody do 2 szklanek, nie pomogło. Poszłam więc w drugim kierunku i do proporcji pierwotnych dodałam daktyle, które miksowałam razem z migdałami i problem rozwiązany :) Mleko wychodzi lekko słodkie, daktyle nie zagłuszają migdałowego aromatu i przyznam, że ja sama również z przyjemnością dodaję je do porannej owsianki. Jeśli mleko ma być użyte do sosu, zupy, ciasta- możecie je wyprodukować bez dodatku daktyli.





Składniki
szklanka migdałów
woda

5 większych miękkich niesiarkowanych daktyli





Wykonanie
Migdały zalewam wrzątkiem, po kilkunastu minutach przelewam na sitku zimną wodą i obieram; gdy łapiemy je za skórkę, która się nieco poluzuje i przyciśniemy- migdały same będą z niej wyskakiwały :) Jeśli chodzi o obieranie migdałów, są różne wersje: jedne twierdzą, że należy je obierać ze względu na toksyny zawarte w skórkach, inne, że skórki i tak będą odrzucane i nie ma konieczności ich wstępnego odrzucania. Ja obieram, bo pod skórką widać, z których sztuk należy zrezygnować, tak więc odrzucamy wszelkie przebarwione, podziurawione i inne podejrzane. Obrane migdały zalewam wodą i zostawiam do namoczenia przez noc.
Następnego dnia przekładam je do blendera razem z przepłukanymi daktylami, zalewam szklanką gorącej wody i miksuję przez kilka minut. Przekładam zawartość na gazę ułożoną na sitku ustawionym nad garnkiem/ miską, jak chwilę przestygnie, wyciskam porządnie płyn. Wytłoczyny wrzucam ponownie do blendera, zalewam kolejną szklanką gorącej wody, blenduję, wyciskam i powtarzam wszystko jeszcze raz. Migdały po namoczeniu można od razu zmiksować z 3 szklankami wrzątku, jednak dzięki potrójnemu blendowaniu uzyskacie bardziej pożywne i smaczniejsze mleko, będzie go też nieco więcej :)





Miłym dodatkiem do mleka będą wydłubane z jednej laski ziarenka wanilii lub dorzucona laska, z której ziarenka zostały użyte do innego dania. Jeśli chcecie wyprodukować mleko wzbogacone wapniem- dosypcie garstkę maku lub sezamu.

Mleko przechowujemy w zakręconym słoiku/ zamykanym pojemniku w lodówce, powinno być zużyte w ciągu 48 godzin. Mleko z czasem rozwarstwia się na grubą i chudą część, jeśli potrzebujecie namiastki "śmietanki"- zbieracie tłustą warstwę z wierzchu, jeśli mleka- przed użyciem należy je wstrząsnąć. Mleko nie nadaje się do kawy.

Tym sposobem możecie wyprodukować mleko z dowolnych orzechów: nerkowce, laskowe, włoskie, brazylijskie, piniowe, pistacjowe itp lub mieszane. Smacznego!


Oceń przepis:

17 komentarzy:

  1. w takich momentach krew człowieka zalewa, patrząc na spalony mikser...

    ale wypróbuję jak dorobię się nowego, ponieważ kokosowe z twojego przepisu jest super. nawet mamę przekonałam do tego, by nie kupowała puszkowanego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O rany, ale chyba nie spaliłaś go przeze mnie?
      W kolejce czeka jeszcze z orzechów laskowych- bardzo dobre! :)
      Gratuluję przekonania mamy, ja też mam kilka sukcesów na swoim koncie :))

      Usuń
  2. Asiu, pozwolilam sobie dodac linka u siebie do Twoich 'mlecznych' wpisow - http://www.beawkuchni.com/2013/03/migdaly-kielki-i-mleko.html

    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu, krótkie pytanie. Dlaczego mleko owo nie nadaje się do kawy?
    Pozdrawiam,
    Róża

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba źle się wyraziłam... mleko dodane do gorącej kawy- zwarzy się, trzeba poczekać aż przestygnie, dolać mleko, wtedy będzie OK

      Usuń
  4. Jasne, rozumiem :-). Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam,
    Róża

    OdpowiedzUsuń
  5. A dlaczego blendujemy z gorącą wodą , a nie z zimną?
    W większości przepisów na mleka roślinne , jest podane , że z zimną.
    Ta gorąca woda to jakiś Twój inny patent na to ?

    OdpowiedzUsuń
  6. moim zdaniem daje lepszy efekt smakowy, ale nie upieram się :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo smakowite to mleko, ale mam 2 pytania. Jak zrobić mleko kokosowe i drugie pytanie dotyczy tego czy masz jakiś sposób na kupienie tańszych orzechów? Niestety orzechy nerkowca i każde inne są dość drogie, a tym samym mleko też jest drogie.
    Pozdrawiam
    Asikk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hej Asikk, odpowiedź na pierwsze pytanie:
      http://sojaturobie.blogspot.com/2012/10/domowe-mleko-z-wiorkow-kokosowych.html

      Odpowiedź na drugie: mleko domowe zawsze wyjdzie taniej niż kupne; a co do produktów, zawsze taniej wychodzą orzechy kupowane na wagę lub w większych opakowaniach, znajdź może w swojej miejscowości sklepik z ziarnami lub stragan; można też poszukać na allegro.

      Usuń
    2. Mleko roślinne prawie zawsze będzie droższe niż krowie, jeśli takie porównanie stosujesz. Najtańsze z roślinnych to kokosowe (przecietnie 15 zl za kg, ale na allegro znajdziesz za 9 zl/kg + przesylka) i ryżowe (to chyba najtańsza opcja, a mleko b dobre :)).
      pozdr i owocnych produkcji :-)

      Usuń
    3. Hmmm..
      ceny odnosza sie do "materiału produkcyjnego" ;) czyli wiórek a nie do samego mleka. Mea culpa za nieścisłość.

      Usuń
  8. No, to zrobiłam pierwsze w swoim życiu mleko migdałowe :)
    Wyszło super, choć obieranie migdałów - nawet metodą wystrzeliwania ze skórek - jest nieco upierdliwe ;) Osobiście mleka krowiego nie używam praktycznie wcale - więc nie potrzebuję jakoś specjalnie jego zastępcy. Ale zamiast innych mlekopochodonych (maślanka, jogurt), jako baza do koktajli - rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja mam dwa pytanie natury technicznej - czy mogę zrobić to mleko z migdałów w płatkach i czy blender o mocy 600 W da radę? mam niestety tylko taki ręczny :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, nawet lepiej będzie się miksowało, 600 spokojnie da radę, ja mam 350 ;)

      Usuń
  10. zrobiłam je dzisiaj, pierwszy raz w życiu. vitamix przez minutę blenduje migdały z wodą na idealnie gładko, nie ma potrzeby odcedzać płynu przez ściereczkę. smakuje wspaniale. następnym razem spróbuję zrobić owsiane!

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam , ile mozna zrobic mleka z kilograma migdalow. Serdecznie dziekuje

    OdpowiedzUsuń