Składniki
(na 10 sztuk)
2 czubate łyżki tahini
6 miękkich suszonych śliwek
2 czubate łyżeczki karobu lub kakao
łyżeczka sproszkowanego cynamonu
po szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej, kolendry i soli
czubata łyżeczka startej na drobnej tarce skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
czubata łyżka śmietanki kokosowej lub 4 łyżki mleka roślinnego
garść grubo posiekanych orzechów
do obtoczenia karob lub zmielone orzechy
Wykonanie
Tahini blenduję chwilę ze śliwkami, dodaję karob i przyprawy, mieszam. Dodaję śmietankę kokosową lub mleko, na koniec mieszam z posiekanymi orzechami. Wstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formuję niewielkie kulki, obtaczam w karobie (lub orzechach).
Oceń przepis:
{[['']]}
Muszą być przepyszne :) Często robię rożne roślinne trufle, ale z tahini jeszcze nie robiłam...
OdpowiedzUsuńświetne! takie pralinki to idealny pomysł na wyjątkowy, pyszny, słodki prezent i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńTakie eleganckie i dostojne
OdpowiedzUsuńCudowne są. Rzeczywiście bardzo eleganckie.:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z 500g śliwek, reszta wg proporcji - nieeeboooo :-P
OdpowiedzUsuńW gorzkiej czekoladzie z pomarańczą są przeeeeepyyyyyyszneeee !!!!
Ja tahini zamieniłam na mało orzechowe, absolutnie doskonała słodycz!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis bardzo prosty w wykonaniu. Niesamowity pomysł!