8 grudnia 2014

Piernikowe trufle z tahini

Błyskawiczne trufle, pralinki w świątecznym klimacie. Tym razem uformowałam je z tahini i suszonych śliwek, do tego garść przypraw piernikowych i orzechów. Tak powstały drobne przyjemności z wyczuwalnym chałwowym posmakiem.




Składniki
(na 10 sztuk)
2 czubate łyżki tahini
6 miękkich suszonych śliwek
2 czubate łyżeczki karobu lub kakao
łyżeczka sproszkowanego cynamonu
po szczypcie zmielonej gałki muszkatołowej, kolendry i soli
czubata łyżeczka startej na drobnej tarce skórki pomarańczowej (opcjonalnie)
czubata łyżka śmietanki kokosowej lub 4 łyżki mleka roślinnego
garść grubo posiekanych orzechów
do obtoczenia karob lub zmielone orzechy

Wykonanie
Tahini blenduję chwilę ze śliwkami, dodaję karob i przyprawy, mieszam. Dodaję śmietankę kokosową lub mleko, na koniec mieszam z posiekanymi orzechami. Wstawiam na godzinę do lodówki. Po wyjęciu formuję niewielkie kulki, obtaczam w karobie (lub orzechach).



Oceń przepis:

6 komentarzy:

  1. Muszą być przepyszne :) Często robię rożne roślinne trufle, ale z tahini jeszcze nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! takie pralinki to idealny pomysł na wyjątkowy, pyszny, słodki prezent i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie eleganckie i dostojne

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne są. Rzeczywiście bardzo eleganckie.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam z 500g śliwek, reszta wg proporcji - nieeeboooo :-P
    W gorzkiej czekoladzie z pomarańczą są przeeeeepyyyyyyszneeee !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tahini zamieniłam na mało orzechowe, absolutnie doskonała słodycz!
    Świetny przepis bardzo prosty w wykonaniu. Niesamowity pomysł!

    OdpowiedzUsuń