Cóż
można napisać o zupie ogórkowej? Podstawowa polewka w porze jesienno-
zimowej, przynajmniej u mnie :) Prosta, szybka, zdecydowanie smaczna w
wersji wegetariańskiej! Dodaję do niej więcej ziemniaków, niż zwykle, a
warzywa gotuję dłużej, na małym ogniu, wtedy ziemniaki nieco się
rozpadają zagęszczając zupę, a warzywa oddają bogactwo swojego smaku
wywarowi. Najważniejszym warunkiem dobrej ogórkowej są rzecz jasna
dobrej jakości ogórki- jędrne i smaczne- które dodajemy na sam koniec
gotowania; warto zarezerwować również nieco soku z kiszenia ogórków,
który dopełni smak całości.
Składniki
(dla 4 osób na 2 dni)
1 duża cebula
3 średnie marchewki
6 większych ziemniaków
1 średnia pietruszka
kawałek selera korzeniowego
6 średnich ogórków (lub więcej)
sól
pieprz
4 ziarenka ziela angielskiego
3 listki laurowe
3 łyżki oleju
2 łyżki koperku- opcja (aktualnie z mrożonki)
Wykonanie
W
szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam cebulę i smażę do zeszklenia,
dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, mieszam, wlewam wodę (2 litry),
zagotowuję, wrzucam starte na tarce o grubych oczkach warzywa: marchew,
seler i pietruszkę, sypię płaską łyżkę soli, kładę pokrywkę i gotuję na
małym ogniu ok 40 minut, w połowie gotowania dodaję listki laurowe i
ziele angielskie. Wyjmuję część warzyw i rozgniatam drewnianą łyżką
(chodzi o rozgniecenie ziemniaków, dzięki temu zabiegowi zupa będzie
bardziej gęsta i pożywna), wrzucam z powrotem do garnka. Dodaję starte
na tarce o grubych oczkach ogórki, razem z sokiem, który puściły,
wrzucam koperek i gotuję kilka minut. Teraz dosmaczam zupę solą,
pieprzem i kilkoma łyżkami soku z kiszenia ogórków, zjadamy z kromką
chleba, smacznego :)
Oceń przepis:
{[['']]}