24 maja 2015

Budyń ryżowy z rabarbarem

Kochani, tak na szybko, jestem zaangażowana w projekt, który zabiera znaczną część mojej doby. Dzisiaj wpadłam na chwilę, by podzielić się szybkim deserem rabarbarowym dla wielbicieli słodko - kwaśnych smaków. Korzystajcie, sezon trwa tylko do końca czerwca! 



Składniki
(na 1 porcję lub 2 małe)
300g czerwonych łodyg rabarbaru
1/2 szklanki mleka roślinnego
4 łyżki neutralnego kleiku ryżowego dla dzieci
4 łyżki dowolnego słodu
czubata łyżeczka startego na drobnej tarce korzenia imbiru
jeśli masz - dorzuć kawałek laski wanilii
dodatkowo do przybrania dowolne owoce, zioła, wiórki kokosowe lub cynamon

Wykonanie
Rabarbar kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnka, dodaję imbir oraz przekrojoną wzdłuż z wydłubanymi ziarenkami wanilię, zalewam słodem i podgrzewam przez ok 10 minut, aż warzywa w znacznej części się rozpadną. Dolewam mleko wymieszane z kleikiem i podgrzewam przez kilka minut do uzyskania gęstej różowej masy - budyniu. Zjadamy z dowolnymi owocami w takiej formie lub wykorzystujemy do ciasta.

Oceń przepis:

8 komentarzy:

  1. Asiu, bardzo ciekawy przepis , trochę zaskakujący (to zagęszczanie np.kleikiem) , chyba czas taki budyń uczynić w swojej kuchni

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł! Brzmi przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. PYSZNE OMNOMNOMOM! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie mam kleiku pod ręką. Czym zastapić? Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie mąką ziemniaczaną, tylko w mniejszej ilości, ale ja bym nie zastępowała

      Usuń
    2. No to poczekam i kupię jednak kleik :) Ela

      Usuń
  5. Blogging is the new poetry. I find it wonderful and amazing in many ways.

    OdpowiedzUsuń