Tofucznicą faszerowałam już kilka warzyw, tym razem pieczarki. Mogą stanowić dodatek do obiadu lub przystawkę na imprezkę.
Składniki
ok 20 średnich pieczarek
180 g tofu naturalnego
sól
pieprz
czubata łyżka wiórek kokosowych
olej
czubata łyżeczka curry
ząbek czosnku
łyżka posiekanego koperku (może być też szczypiorek)
Wykonanie
Tofu
rozdrabniam widelcem, dodaję kilka szczypt soli i pieprzu. Na 2 łyżkach
oleju podgrzewam curry przez minutę, dodaję tofu i smażę kilka minut,
odstawiam. Z oczyszczonych pieczarek odrywam ogonki, które drobno kroję i
smażę na 3 łyżkach oleju do zezłocenia, dodaję do tofu z taką ilością
oleju ze smażenia by masa była wilgotna, doprawiam ewentualnie solą,
pieprzem, wciskam czosnek, dodaję wiórki i koperek, mieszam. Kapelusze
pieczarek wykładam do wysmarowanego olejem naczynia żaroodpornego i
piekę ok 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Wyjmuję, posypuję
je odrobiną soli i wykładam farsz, dociskam łyżeczką i wkładam z
powrotem do piekarnika na 10 minut (jeśli pieczarki są większe, będą
potrzebowały nieco dłuższej obróbki). Gotowe posypałam pietruszką.
Smacznego!
Oceń przepis:
{[['']]}
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz