Trochę
dużo tej cukinii ostatnio u mnie, zwłaszcza, że publicznie przyznaję
się, że cukinia mi się przejadła i ponownie będę cukiniowała w przyszłym
sezonie ;) ale dostałam parę sztuk od mamy i jakoś postanowiłam je
przemycić na stół. Dzisiejszy bigos jest bardzo podobny do tego (klik klik),
pominęłam pomidory, zamiast nich dodałam kwaskowe jabłka, a zamiast
kwiatów kopru użyłam jego liści. Zapraszam na lekką kapustę w smakowitym
wydaniu wege :)
Składniki
(dla 4 głodnych osób na 2 dni)
ok 2 kg młodej cukinii
główka kapusty (ok 2 kg)
2 średnie marchewki
2 większe kwaskowe jabłka
sól (czubata łyżka)
3 łyżki oleju
4 listki laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
3 większe ząbki czosnku
pęczek koperku
Wykonanie
W
szerokim rondlu o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam startą na tarce
(bez obierania) cukinię, sypię sporą szczyptę soli i podgrzewam na
większym ogniu aż puści sok (ok 10 min), następnie dodaję poszatkowaną
kapustę (, można wrzucać stopniowo), co jakiś czas mieszając gotuję na
mniejszym ogniu pod przykryciem ok 20 minut. Teraz wrzucam obraną i
startą na tarce o grubych oczkach marchew oraz obrane, pozbawione gniazd
nasiennych i również starte jabłka, a także listki laurowe, ziele
angielskie i płaską łyżkę soli. Całość gotujemy do pożądanej miękkości
warzyw (20 minut lub więcej), na koniec dorzucam posiekany koperek i
przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszam i wyłączam gaz. Teraz
ewentualnie można dosmaczyć potrawę solą i/ lub zaostrzyć jej smak
pieprzem, gotowe, smacznego!
Oceń przepis:
{[['']]}
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz