Tak naprawdę jest to coś pośredniego między gulaszem a sosem, ale nie nazwa ma znaczenie, a smak, a ten- zgodnie z nazwą- jest wyśmienity :)
Trzy główne składniki- soczewica, seler, orzechy włoskie-
łączyłam robiąc pasztet, farsz do gołąbków, by dotrzeć do tego, że
najlepiej smakują w najprostszej formie, o której dzisiaj napiszę- jako
polewka do kaszy, ryżu, ziemniaków czy makaronu.
Nie bójcie się konkretnego dodatku selera,
gdyż zmieszany z innymi składnikami nie jest dominujący, a jego posmak,
za którym nie wszyscy przepadają, jest stłamszony w tym daniu.
Zapraszam :)
Składniki
(dla 3- 4 osób na 2 dni )
ok 500 g selera korzeniowego
2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich
szklanka czerwonej soczewicy
2 średnie cebule
4 łyżki oleju/ oliwy
przecier pomidorowy (passata) lub sok- 3 szklanki lub więcej
3 duże ząbki czosnku
2 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól, pieprz
Wykonanie
Orzechy
wrzucam do słoika (miski itp.), zalewam letnią wodą i zostawiam na noc.
Następnego dnia przygotowuję potrawę. Soczewicę płuczę w misce, zalewam
wodą, moczę na czas przygotowania warzyw. Na patelni rozgrzewam oliwę,
wrzucam pokrojoną cebulę (tak jak lubicie- u mnie półkrążki), smażę aż
się zeszkli, dodaję obrany, starce na tarce o grubej oczkach seler,
smażę na niezbyt dużym ogniu mieszając ok 10 min. Zalewam wodą (2
szklanki lub nieco więcej), dodaję soczewicę (oczywiście bez wody z
moczenia), sypię płaską łyżeczkę soli, wrzucam listki laurowe i ziele
angielskie, mieszam; jak zacznie wrzeć ustawiam płomień na mały, kładę
uchyloną pokrywkę i podgrzewam 10 minut (sprawdzamy soczewicę czy
zmiękła- jeśli nie- podgrzewamy jeszcze kilka minut podlewając nieco
wody).
Teraz
dodaję przecier- 3 szklanki lub więcej- w zależności od lubianej
konsystencji oraz zmiksowane orzechy (najpierw wypłukane, następnie
zblendowane przez chwilę w blenderze na mniejsze kawałki), podgrzewam
wspólnie przez chwilę, wciskam przez praskę czosnek, wyłączam gaz.
Dosmaczam solą i pieprzem. Zjadamy z lubianą kaszą, makaronem lub
ziemniakami. Dodatkowo można posypać drobno pokrojonymi kiszonymi
ogórkami. Smacznego!
Oceń przepis:
{[['']]}
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz