Mistrz!
Podium w kategorii "niebo w gębie" :) Z orzechów ukiszonych w soku z
kiszonych ogórków można przyrządzić smakowite serki kanapkowe, np. taki (klik) lub taki (klik),
ale również sos, sos wyśmienity! Polecam do różnego rodzaju kotletów,
gołąbków z farszem z kaszy i grzybów czy jako dip do warzyw
grillowanych, smażonych w tempurze, do frytek czy placków (nie tylko)
ziemniaczanych.
Składniki
szklanka surowych nerkowców
2 szklanki soku z kiszonych ogórków
1/2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju/ oliwy
1 średnia cebula
szczypta pieprzu
szczypta startej gałki muszkatołowej
łyżka posiekanego koperku (aktualnie z mrożonki)
Wykonanie
Nerkowce
płuczę, zalewam 1 i 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków, zostawiam na
noc. Następnego dnia przerzucam orzechy najpierw na sitko, potem do
blendera, zalewam 1/2 szklanki gorącej wody i 1/2 szklanki soku z
kiszonych ogórków i blenduję przez kilka minut. Przerzucam masę na gazę i
porządnie wyciskam nad garnkiem, by oddzielić zmielone orzechy od sosu.
Wytłoczyny można wykorzystać do różnego rodzaju farszów czy jako pastę
do chleba z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy, teraz potrzebny nam
będzie płyn.
W
niedużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną drobno cebulę, smażę
do zeszklenia, dodaję sos nerkowcowy, podgrzewam przez kilka minut,
przerzucam do blendera, miksuję (tym razem chodzi o rozdrobnienie
cebuli), przerzucam z powrotem do garnka, nastawiam mały ogień, dodaję
koperek, szczyptę startej gałki i pieprzu, po chwili wyłączam gaz.
Gotowe :)
Oceń przepis:
{[['']]}
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz