Składniki
(na ok 25 sztuk)
ok 400 g płatków owsianych zwykłych
2 szklanki wrzątku
płaska łyżka soli lub wedle gustu
1 i 1/2 szklanki dowolnych ziaren, u mnie słonecznik, dynia i sezam, można dodać mak, migdały, orzechy
1/2 szklanki dowolnego mleka roślinnego
olej do smażenia
Wykonanie
Wypłukane na sitku płatki przekładam do garnka, zalewam 2 szklankami wrzątku, mieszam, kładę pokrywkę i odstawiam na kilkanaście minut. Teraz dodaję sól, przepłukane na sitku ziarna i mleko, mieszam, daję masie kilka minut na zgęstnienie. Na patelni rozgrzewam olej, nabieram dużą łyżką porcje masy, przekładam je drugą łyżką na patelnię (wierzch można wyrównać tylną stroną łyżki), smażę do czasu aż brzegi się zabrązowią (ważne, placki tylko delikatnie podsmażone będą mniej smaczne), przekładam na drugą stronę i smażę dalej przez kilka minut. Wykładam na papierowe ręczniki, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu. Najlepiej moim zdaniem smakują na ciepło, gdy są chrupkie, ale są amatorzy odstanych placków, dlatego smażę ich więcej. Smacznego!
Oceń przepis:
{[['']]}
Ciekawy pomysł na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńlubię takie placki ,, u mnie takie są robione od 22lat :D tzn płatki namoczone , siekana cebulka , starta marchewka , przyprawy , sól i smaży się to na chrupiąco w formie placków , mniam , te twoje tez by mi smakowały
OdpowiedzUsuńAla, a ja ich nie znałam, wstyd! :)
Usuńwstyd ?Eeeeeeeee żaden wstyd , ja tez nie znam tyle pysznych rzeczy :) , wiesz człowiek cały czas coś poznaje , czegoś się uczy , z kuchnią jest tak samo :)
Usuńpodobają mi się ta wytrawna wersja,tylko moze jeszcze odrobinę warzyw bym dodała:)
OdpowiedzUsuńm.
Nie ma to jak mama:) Moja też jest mistrzynią, dziś wyczarowała mi kotlety z fasoli i ryżu brązowego , a później jeszcze eksperymentowała z tym samym farszem w formie gołąbków, ażeby było inaczej , to zapiekanych w pomidorach z własnego słoika, ach te mamy. Przy okazji mego pierwszego i historycznego wpisu na Twoim blogu , dziękuję za niesamowitą inspirację i niebywałe doznania kulinarne. Twój blog i blog Liski to moim zdaniem najlepsze kulinarne blogi, właściwie to na inne już nie muszę zaglądać, dobra to na tyle wazeliniarstwa:) Pozdrawiam serdecznie. To mówiłam ja , najwierniejsza, anonimowa(teraz już nie) fanka, jeszcze od czasów bloxa.
OdpowiedzUsuńTo jest jeden z piękniejszych komentarzy, jakie otrzymałam :)) Bardzo dziękuję! Takie komentarze napędzają do dalszego blogowania, dla nich - warto to robić.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńa gdzie kupujesz mleko roślinne?
OdpowiedzUsuńnp w Evergreen.pl; orzechowe robię sama
UsuńAsiu, tylko się nie przestrasz pytania :-) : jaka jest róznica między płatkami górskimi a zwykłymi? W wyglądzie? W smaku? W wartościach odzywczych te różnice się objawiają? Dziękuje i pozdrawiam (PS na ten weekend zaplanowałam: pastę z pieczarek i kaszy jaglanej, gulasz wysmienity i curry z kapustą i soczewica. może jeszcze kluski z dyni zrobię :-) Jak nie padnę :-D )
OdpowiedzUsuńOne wartościowo są bardzo podobne i używam ich zamiennie; jednak jako masa klejąca dużo lepiej sprawdzą się zwykłe, a placki z górskich nie wyjdą na pewno
UsuńZrobiłam.To świetny, prosty pomysł na szybkie jadzenie, a składniki są zawsze pod ręką. Jestem zaskoczona efektem. To przy okazji doskonała baza na własne dodatki: słodkie, bądź bardziej wytrawne. Jak kto lubi. Polecam !!! Asiu, za co sie Tu nie wezmę to zawsze wychodzi. Super blog :) Ela
OdpowiedzUsuń