Za pomysł bardzo dziękuję Gosi, z którą od czasu do czasu mailuję i uczę się wielu mądrych rzeczy.
Czego potrzebujemy do zmontowania błyskawicznego mleka? Migdałów lub orzechów (bardzo polecam Wam mleko laskowe, które jest jednym z tych smaczniejszych), ciepłej wody, młynka do kawy (kupiłam wiele lat temu najtańszy jaki był, chyba za 40 zł i używam do mielenia siemienia, orzechów, płatków owsianych itp.) i minuty czasu. Tak, minuty! Takie proste, że też sama na to nie wpadłam :) Do dzieła!
Składniki
szklanka obranych migdałów (lub orzechów laskowych)
2 - 3 szklanki wody
Wykonanie
Migdały wrzucam do młynka (te proporcje na 2 razy), mielę na mąkę, zalewam ciepłą wodą, porządnie mieszam (lub blenduję), użyjcie 2 - 3 szklanek wody, z dwiema będzie bardziej aromatycznie, z trzema - ekonomicznie.
Przy okazji, chciałam Wam bardzo polecić mleko laskowe, tak samo pyszne jak kokosowe (klik).
O obieraniu migdałów pisałam w poście o tradycyjnym mleku migdałowym (klik), z orzechami laskowymi postępujemy inaczej: wsypujemy je na rozgrzaną suchą patelnię i prażymy przez kilka minut mieszając, aż skórki się przypieką i zaczną pękać, wyrzucamy je na szmatkę, zamykamy i mocno pocieramy dłońmi - skórki zaczną odpadać. Te orzechy, z których skórki nie odpadły - wrzucamy ponownie na patelnię i prażymy przez chwilę, przerzucamy na szmatkę i pocieramy. Z takich orzechów przygotowujemy mleko sposobem dłuższym, jak migdałowe (klik) lub błyskawicznym z powyższego przepisu.
Oceń przepis:
{[['']]}
Bardzo się przyda przepis ,a zdjęciami sobie oczy nacieszę , bo bardzo ładne
OdpowiedzUsuńA ja już :) I powiem krótko - królowa jest tylko jedna!
OdpowiedzUsuńTwoje patenty miażdżą wszystkie obowiązujące; uwielbiam Twój blog i Twoje przepisy!!!!
Bardzo proszę o jakieś fajne (w Twoim stylu) ciacho owocowe :)
Justa
Będzie crumble z rabarbarem, może być? :)
UsuńJą również dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńJą również dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńJą również dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńJą również dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńJą również dziękuję bardzo!
OdpowiedzUsuńa mnie się właśnie popsuł młynek do kawy :( czy jak zmiksuję orzechy w blenderze to będzie ok?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
To zależy od tego jaki masz blender, jeśli zmielisz nim orzechy na mąkę, to tak, będzie OK
UsuńŚwietny patent. Ja właśnie w ten sposób zrobiłam mleko kokosowe. Zmieliłam 100g wiórków w młynku do kawy a na końcu uzupełniłam do litra. 😁
UsuńKiedyś mleko roślinne nie wychodziło mi wcale poza sojowym. Teraz mam maszynę do robienia mleka, ale nie do końca radzi sobie z orzechowym, w końcu nauczyłam się, jakie popełniałam błędy! Dobrze jest mleko podgrzać (razem z "pulpą" orzechową) i przesączać powoli. Ja za każdym razem odciskałam. Przez to moje mleko orzechowe smakowało bardziej szmatą niż orzechami. :) Jak dotąd najlepsze wychodziło mi właśnie z laskowych i jeszcze z brazylijskich. Zapach jest zniewalający.
OdpowiedzUsuńLaskowe i kokosowe jak dla mnie najlepsze, z brazylijskich jeszcze nie robiłam
UsuńCzy obieranie orzechów/migdałów ma jakiś ukryty sens? Bardzo nie lubię obierania czegokolwiek... ;-)
OdpowiedzUsuńBartłomiej, wielkiej konieczności nie ma, ale mleko wychodzi smaczniejsze z obranych; kolor też jest lepszy, ale to już drugorzędna sprawa
UsuńDzięki za informację. Właśnie ostatnio zrobiłem mleko migdałowe, zupełnie na szybko, z nieobieranych migdałów i - poza bardziej szarym kolorem - nie widziałem żadnej różnicy w porównaniu z tym z obieranych.
Usuńdzieki za info!!! bo ja tez nie lubie sie meczyc z obieraniem ^^
UsuńZrobiłam wczoraj z orzechów laskowych, pyszne! Dzisiaj rano po bieganiu zmiksowałam z truskawkami i bananem, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńCzytałam kiedyś o tym patencie ale zupełnie o nim zapomniałam i nigdy nie spróbowałam - ale skoro Ty polecasz, to jutro na śniadanie robię! :)
OdpowiedzUsuńo moj boze :D nie wierzeeeeeeeeeeeeeee <333
OdpowiedzUsuńA które mleko jest najlepsze do kawy?
OdpowiedzUsuńZauważyłem, że mleko laskowe w kawie się zważa/oddziela od niej. Trzeba często mieszać. Ale w smaku jest genialne. Kawa laskowa to po prostu nowy poziom kawy :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj robiłam z. ..fistaszkow; ) tak dokładnie! *, * pozdrawiam. Wyszło pyszne♥
OdpowiedzUsuń