Składniki
szklanka fasoli
szklanka migdałów
4 łyżki dowolnego słodu (preferuję jęczmienny lub orkiszowy)
8 łyżek oleju
sól
spora szczypta zmielonej chili (opcjonalnie)
Wykonanie
Fasolę moczę przez noc, następnego dnia płuczę, zalewam 4 szklankami wody, zagotowuję, zbieram szum, zmniejszam płomień na mały i gotuję pod uchyloną pokrywką do miękkości (ok godziny). Po ok 40 minutach gotowania dodaję płaską łyżeczkę soli. Dobrze, jeśli po ugotowaniu zostanie kilka łyżek płynu, nie wylewajcie go, przyda się do polewy.
Migdały grubo kroję, mieszam z 4 łyżkami oleju, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st C i piekę przez kilkanaście minut, aż się delikatnie przyrumienią, w trakcie mieszam raz. Pilnujcie ziarna podczas pieczenia, gdyż od ich zrumienienia do przypalenia jest cienka linia.
W małym garnku mieszam słód z pozostałym olejem, szczyptą soli, chili i kilkoma łyżkami wody z gotowania fasoli (4 -5 łyżek), wstawiam na nieduży gaz, chwilkę podgrzewam, dodaję fasolę, migdały, trzymam jeszcze chwilę na ogniu i wyłączam. Potrawa najlepiej smakuje na ciepło lub po lekkim przestudzeniu, warto ją zjeść tego samego dnia, w którym była przygotowana.
Oceń przepis:
{[['']]}
Cudownie znowu Cie widziec:)) Dobrych swiat! Usciski! basia
OdpowiedzUsuńDziękuję Basiu, wzajemnie :)
Usuńfinalmente! :)
OdpowiedzUsuńzaraz namaczam fasolę na jutro!
Asia, rewelacja! na szczęście zrobiłam potrójną porcję :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje, pozdrawiam :)
UsuńAsiu, fasola ugotowana, migdały uprażone ,ale jeszcze razem nie wymieszałam, zrobię to po świętach(fasolkę zamroziłam)bo było za dużo już jedzenia i bałam się ,ze nie zjedzą na raz
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :) Chętnie spróbuję :D
OdpowiedzUsuńBardzo polecam, u mnie się tym szczerze zajadali :)
OdpowiedzUsuńAsiu, a z miodem, zamiast słodu, da radę? Czy efekt będzie zdecydowanie lepszy ze słodem?
OdpowiedzUsuńTak, oryginał był z miodem, którego ja nie używam
Usuńteż mam pytanie o słód- zazwyczaj używałam miodu, którego mi trochę zostało po przejściu na vegan, ale już się skończył :) i zawsze myślałam, że słody są płynne- jak syrop z agawy czy klonowy. Chciałam kupić te, które polecasz, wstukałam w wyszukiwarkę "słód jęczmienny" i "orkiszowy", i co widzę? Granulki :) Czy Twoje słody też są w granulkach?
Usuńnie, nie w granulkach, tylko płynnych, jak miód właśnie, zajrzyj do evergreen.pl np.
UsuńPysznie wygląda, u mnie fasola coraz częściej pojawia się na stole i z pewnością wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńGenialna fasola od Genialnej Asi
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2014/02/fasola-z-pieczonymi-migdaami-czyli.html