Ciemny makaron raczej nie będzie tu pasował, polecam użycie kukurydzianego lub kukurydziano - ryżowego, ja użyłam tego ostatniego właśnie.
Składniki
100 g makaronu kukurydziano - ryżowego
szczypta soli do gotowania makaronu
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1/4 szklanki oleju
2 czubate łyżeczki dowolnej musztardy (używam Dijon)
płaska łyżeczka sproszkowanej czarnej soli
opcjonalnie czubata łyżeczka neutralnego kleiku ryżowego dla dzieci
dowolne dodatki: szczypior, koperek itp.
opcjonalnie szczypta sproszkowanej kurkumy dla koloru
Wykonanie
Makaron gotuję w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości, przerzucam na sitko, przelewam zimną wodą, odstawiam do przestudzenia.
Do blendera wlewam mleko, dodaję musztardę (początkowo można dać jedną łyżeczkę) i czarną sól, miksuję chwilę, dolewam olej, blenduję przez kilka minut do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dorzucam makaron i miksuję chwilę, by nieco się rozdrobnił (nie na gładki krem). Teraz dowolnie możecie pastę dosmaczyć, dla bardziej zwartej konsystencji - dodajemy kleik ryżowy (chociaż masa jak postoi w lodówce, to zgęstnieje), mieszamy z dowolną zieleniną.
Zjadamy z chlebem lub używamy jako składnik sałatek, tart itp, bardzo fajnie będzie pasował podsmażony szpinak, a w sezonie - świeże pomidory.
Oceń przepis:
{[['']]}
za kilka dni wyjeżdżam do Berlina na 2 dni. Czy mogłabys mi podac jakies pewnieki, które warto kupić i co zjęśc na miejscu? będe bardzo wdzieczna, poniewaz jade z osobami, które żywia sie inaczej i niestety nie bede miała tej frajdy, aby spędzić dużo czasu w wegańskich miejscach.
OdpowiedzUsuńZ pewniaków mogę polecić Ci pizzę w Zeus Pizza & Pide, mają oddzielną kartę wegańską, pizze pyszne, choć trochę za tłuste :)
UsuńW Veganz jadłam kilka bajgli z różnymi dodatkami i były dobre, sałatka z czarnej soczewicy też. Kupiłam kilka rzeczy ze spożywki w ich sklepie, ale nic mi nie smakowało :/ (m.in rolki raw z figami bodajże, chlebki raw z siemienia z pomidorami, "mozzarella", braised tofu, warto przy zakupach skupić się na tym co się zna i lubi, żałuję, że nie złapałam słoika edamame np.). Lody na patyku ryżowe za to smakowały córci, ale mąż stwierdził, że za słodkie.
Asiu ,a w wersji glutenowej makaron z mąki twardej może być (jasny)
OdpowiedzUsuńFajna, wiesz?!
tak, myślę, że oryginał był właśnie z takiego
Usuńa, dziękuję za wyjaśnienie
Usuńchodzi o sól Kala Namak?
OdpowiedzUsuńtak
Usuńwow, genialne! :)
OdpowiedzUsuńCzy kleik ryżowy można zastąpić po prostu mąką ryżową?
OdpowiedzUsuńJestem w szoku jakie tu przepisy dajesz :o Bomba!! Czy makaron można użyć zwykły durum?
OdpowiedzUsuńtak
UsuńTo pasta makaronowa, a nie jajeczna. Dziwi mnie to zastępcze nazewnictwo. Nie jecie tych produktów z wyboru, to po co natrętnie trzymacie się nazw?
OdpowiedzUsuń