3 września 2014

Pesto z surowej papryki i nerkowców

Szybka w wykonaniu, smaczna pasta idealna do kromki chleba z dodatkiem świeżego pomidora i odrobiny pieprzu. Możecie ją wykorzystać także jako omastę do grillowanych warzyw, gotowanego makaronu lub stworzyć w pełni witariańskie danie np. z dodatkiem "makaronu" z cukinii.


Składniki
1 duża czerwona bardzo dojrzała papryka
szklanka podprażonych na suchej patelni nerkowców
1 mała papryczka chili
duża garść liści bazylii
2 łyżki soku z cytryny
sól
opcjonalnie 2 -3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
opcjonalnie 2 -3 łyżki oliwy

Wykonanie
Oczyszczoną z gniazd nasiennych, trzonków i białych środkowych części paprykę i chili wstępnie kroję, przekładam do blendera i miksuję do uzyskania drobnych kawałków, dodaję orzechy i blenduję jeszcze chwilę. Dorzucam bazylię, sok z cytryny, przyprawiam kilkoma szczyptami soli. Dla uzyskania bardziej wyrazistego smaku można dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, a dla bardziej smarownej konsystencji - 2 - 3 łyżki oliwy. Schładzam w lodówce.




Oceń przepis:

4 komentarze:

  1. Jako ze jestem zbyt leniwa, by bawic sie w podpiekanie warzyw, wszyskie pasty do ktorych potrzebny jest piekarnik z gory odrzucam. Dlatego podjelam sie takiej raw. I wyszla przepyszna! Nie musialam dodawac oliw by miala konsystencje do smarowania i ledwie powstrzymalam sie przed zjedzeniem calej od razu. Pyszna

    OdpowiedzUsuń
  2. Pesto jest obłędne:) przygotowuje się je niezwykle szybko, a smakuje niesamowicie. Zjadłam z makaronem, ale całkiem sporo zostało, więc będzie do chlebka;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie je zrobiłam jako pastę do kanapek. Super! a przypuszczam, że jak się przez noc "przegryzie", to będzie jeszcze lepsze. Dzięki za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Na miłość boską! Nie ma w polskim wyrazu blendować... Dobrze chociaż, że ostatnie zdanie nie brzmiało "Cziluję we fridżu".

    OdpowiedzUsuń