5 listopada 2009

Żurek wegański

Zupa kojarząca się ze Świętami Wielkanocnymi, w moim domu pojawia się również w porze jesienno- zimowej. Rozgrzewa i syci, ale również- być może- jest źródłem witaminy B12- choć nigdy nie wiadomo co naukowcy nam powiedzą jutro czy za 5 lat.

Zakwas na żur robię sama, z mąki żytniej razowej.
Składniki
3/4 szklanki mąki żytniej razowej
2 szklanki letniej wody
5 ząbków czosnku
kawałek skórki chleba razowego
Wykonanie
Mąkę sypię do słoika (lub innego szklanego/ glinianego naczynia), wlewam wodę, porządnie mieszam, wrzucam przekrojone na pół ząbki czosnku, dorzucam skórkę, przykrywam gazą i stawiam w ciepłym miejscu. Po 3 dniach mikstura kwaśnieje, odrzucam skórkę i czosnek. Zakwas zużywam od razu, ale można go przechować w lodówce przez kilka dni.

Żurek
PRZEPIS WEGAŃSKI
Składniki
zakwas na żur (przepis powyżej)
2-3 marchewki
pietruszka
4 średnie ziemniaki
kawałek selera
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
2 łyżki suszonego majeranku
(można dodatkowo dodać tymianek i kminek jeśli ktoś lubi)
kilka suszonych grzybów
2 średnie cebule
olej do smażenia
sól
+ ewentualnie wędzone tofu lub w wersji ovo- wege jajka

zurek weganski
Wykonanie
Grzyby moczę w niewielkiej ilości wody. W garnku rozgrzewam niewielką ilość oleju, wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę, smażę do zeszklenia (oczywiście można cebulę usmażyć oddzielnie na patelni i dodać pod koniec gotowania żurku), zalewam wodą (2-2,5 litra), wrzucam obrane i wypłukane, pokrojone w kostkę warzywa, namoczone pokrojone w paseczki grzyby (jeśli ich nie jecie, bez krojenia oczywiście), wlewam rownież wodę z moczenia grzybów, przez sitko lub gazę. Dodaję listki laurowe, ziarenka ziela i pieprzu (można dodać też jałowiec), w trakcie jak warzywa się gotują dorzucam sól, majeranek i ewentualnie inne przyprawy- najchętniej tymianek. Gotuję bulion do zmięknięcia warzyw. Wlewam przygotowany wczesniej zakwas (najlepiej stopniowo do uzyskania odpowiedniego dla naszych gustów smaku), u mnie leci całość zakwasu, o którym pisalam wyżej.
W talerzach posypać startym lub pokrojonym w kostkę tofu lub włożyć pokrojone w ćwiartki jajka ugotowane na twardo. Smacznego :)

zurek


Oceń przepis:

1 komentarz:

  1. Można też podawać z wege kiełbasą, polsoja ma całkiem dobrą podróbę białej kiełbasy, a i wędzone parówki są niczego sobie.

    OdpowiedzUsuń