1 grudnia 2009

*Alfabetyczny spis potraw

A

B
Bobówka z kiszoną kapustą- zupa z suszonym bobem i kiszoną kapustą
Boczniaki po tatarsku- boczniaki marynowane w sosie z nerkowców i ogórków kiszonych
Borodinsky- chleb żytni na zakwasie z kolendrą
Blok owsiany- przekąska słodzona daktylami z płatków owsianych i dowolnych ziaren
Boćwina ze szpinakiem i pęczakiem w curry 
Bulion z pieczonych warzyw
Buraczki a pomarańczach
Buraczki z czerwoną soczewi

C
Caldo Verde- zupa z jarmużem, tofu i wędzoną papryką
Chałwa z marchewki- gotowana marchewka, mleko roślinne, sezam
Chipsy z dyni- domowe chipsy z piekarnika
Chleb żytni na zakwasie
Chłodnik ogórkowy
Curry z tofu, jarmużem i kiszonymi ogórkami
Curry z topinambura i szpinaku
Czerwona kapusta na ciepło- z korzennymi przyprawami i czerwonym winem



D
Domowe mleko migdałowe
Domowe mleko z wiórków kokosowych

E

F
Farinata, balsamiczne pieczarki i pesto z młodego mniszka
Fasolka po bretońsku 
Flaczki z boczniaków- gęsta zimowa zupa z boczniakami


G
Gołąbki bez zawijania- pieczona kapusta, soczewica, kasza jaglana
Gołąbki z grochem, kapustą i pieczarkami
Groch z kapustą- tradycyjna polska potrawa wigilijna, groch z kiszoną kapustą
Grzanki z chleba litewskiego z oliwą i czosnkiem
Grzyby jak ryby- marynowane boczniaki w sosie pomidorowo- ogórkowym
Gulasz niepodległościowy- gulasz z dyni, fasoli i jarmużu
Gulasz z ciecierzycą i kiszonymi 


H
Hummus

I

J
Jarzynka z ogórków- zielone ogórki duszone z curry

K
Kapusta duszona z czarnuszką
Kluski jaglane - roztarta kasza jaglana z dodatkami
Koktajl z jarmużem, z kiwi i suszonymi morelami
Kotlety sojowe w sosie koperkowym
Kokosowa kasza jaglana ze szpinakiem i pieczoną dynią
Krem z brokuła, z curry i imbirem
Krupnik, wersja podstawowa- prosta zupa z warzyw i kaszy

L

M
Masa krówkowa- słodka masa z mleka kokosowego, słodu i wanilii np do naleśników

N
Naleśniki bez jajek z mąki pszennej i ryżowej
Nutella daktylowa- słodka "czekoladowa" pasta z daktyli, orzechów i karobu
Nutella z awokado

O
Orkiszowe ślimaczki z czosnkiem lub szczypiorkiem
Owsianka na słodko dla zabieganych- składniki owsianki moczone w bakaliach i jabłkach przez noc
Owsianka podstawowa- płatki gotowane na wodzie zalane zimnym mlekiem

P
Paluchy selerowe- przystawka na imprezę lub dodatek do obiadu
Pasta chrzanowo- migdałowa
Pasta z grochu i wędzonej papryki 
Pasta z marchewki- marchewka, wiórki kokosowe, imbir, kumin, kolendra
Pasta z pieczonego bakłażana i masła orzechowego
Pasztet z pieczonych kasztanów
Pasztet z zielonej soczewicy
Pęczak z pieczonymi szparagami, suszonymi pomidorami i prażonym słonecznikiem
Pieczarki faszerowane tofucznicą
Pierogi ruskie z kaszą jaglaną- prawie tradycyjne pierogi z podmianą sera na kaszę
Pierogi z dynią, ciecierzycą i tofu
Placki z płatków owsianych
Placki ziemniaczane- klasyczne, wegańskie
Placki ziemniaczane z tofu i szczypiorkiem
Pomidorówka ze świeżych pomidorów 

Q
Quinoa ze szpinakiem i pieczarkami


R
Rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy

S
Sałata z dressingiem truskawkowym
Serek z kiszonych migdałów
Serek z kiszonych nerkowców
Smażona kiszona kapusta z makaronem 
Smażone kwiaty jarmużu 
Sos z fistaszków i kuminu- do klusek, placków, makaronu itp
Surówka selerowa z sezamem
Surówka z jarmużu 
Surówka z marchwi z czarną gorczycą 
Sos z żółtych pomidorów, z tofu i słonecznikiem
Surówka z ogórków kiszonych i jabłka
Surówka z surowym burakiem
Szarlotka bez cukru- ciasto z kruszonką, słodzone bakaliami 
 
T
Tarta z porami- farsz z porów i nerkowców na kruchym cieście
Tarta ze śliwkami na ziemniaczanym spodzie- "copa" z kuchni śląskiej
Tofu w zalewie octowej, smażone w panierce i marynowane
Trufle witariańskie z daktyli i orzechów

W
Waniliowo- kokosowa jaglanka śniadaniowa


Z
Zakwas żytni
Zupa fasolowa z wakame i makaronem
Zupa krem z dyni z ciecierzycą
Zupa o smaku pieczonych ziemniaków 
Zupa ogórkowa z brązowym ryżem i curry
Zupa szczawiowa z tofu i czarną solą
Zupa tajska

Zupa z dyni, soczewicy i porów

Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym
Zupa z zielonych ogórków z papryką i kiełkami



Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz