Nie wiem czy Wasze mamy robiły kiedyś coś takiego.
Z tego co ja pamiętam w składzie było mleko, masło/ margaryna, cukier,
kakao i płatki owsiane. Może mleko w proszku też tam było...? Gorącą
masę powstałą z połączenia podgrzanych składników wylewało się do formy i
kroiło po zastygnięciu. Mój blok- to nie do końca jest TO- ale przypomina smak dzieciństwa :)
Różne wersje tego bloku robię od czasu gdy dzięki Alicji odkryłam patent z daktylami rozgotowanymi w soku z pomarańczy, o którym pisałam przy okazji trufli, daje wiele możliwości do przyrządzenia różnego rodzaju słodkości bez dodatku cukru stołowego.
Do bloku, obok płatków możecie dodać lubiane połamane orzechy, migdały, podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam
itp. Dla rozluźnienia nieco zamulającej ;) konsystencji do masy dodaję w
zależności od tego co mam pod ręką: ok 1/2 szklanki mleka roślinnego
DIY, ok 3/4 szklanki pure dyniowego lub 1 większe zmiksowane awokado.
Polecam jako słodki akcent imprezy (niekoniecznie) młodzieżowej czy
deser na co dzień lub od święta :)
Składniki
ok
150 g wypestkowanych suszonych niesiarkowanych miękkich daktyli (mogą
być pół na pół z innymi suszkami jak figi, rodzynki, żurawina)
sok
wyciśnięty z jednej niedużej pomarańczy (nie zaszkodzi, jeśli przy
wyciskaniu do miseczki dostanie się trochę miąższu, byle pestek nie
było)
3 czubate łyżki karobu lub kakao
3
szklanki płatków owsianych górskich (część płatków można zastąpić
pokruszonymi orzechami, podprażonymi pestkami dyni, słonecznika itp)
spora szczypta soli
1/4 szklanki wrzątku
ok
1/2 szklanki mleka roślinnego lub 3/4 szklanki pure dyniowego lub
zmiksowane duże awokado (dodatek "rozmulacza") jest opcjonalny, ale
polecany)
Wykonanie
Przepłukane
daktyle wrzucam do małego garnka, zalewam wodą i sokiem z pomarańczy,
zagotowuję, zmniejszam płomień na mały i podgrzewam co raz mieszając, aż
płyn odparuje, a owoce zaczną się rozpadać (ok 10 min), miksuję na
gładko z wybranym dodatkiem (mleko, awokado lub pure z dyni) i sporą
szczyptą soli, przekładam do garnka i mieszam porządnie z przepłukanymi
na sitku pod bieżącą wodą płatkami, dodaję karob i znowu szybko (ale
dokładnie) mieszam. Macie teraz krótką chwilę na ewentualne doposażenie
masy w dodatkowe przyprawy (chili, pieprz, chlust esencji waniliowej,
dodatkowa szczypta soli, cynamon itp). Następnie przekładam masę do
foremki wyłożonej folią spożywczą lub aluminiową (najlepiej dobrać taką,
by boki bloku miały ok 2 cm wysokości), wyrównuję powierzchnię mocno
dociskając tylną stroną łyżki lub zwilżonymi dłoniami, po przestudzeniu
wkładam do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, po wyjęciu kroję w
niedużą kostkę. Smacznego!
Oceń przepis:
{[['']]}
Korzystałam z tego przepisu już kilka razy. Blok wychodzi przepyszny i zdrowy, a do tego robi się go w kilka minut. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń