12 lipca 2013

Ogórki małosolne

Jak smakuje lato? A czym pachnie?
Pewnie dla każdego z nas będą to inne smaki i zapachy, sama nie potrafiłabym wybrać jednego ulubionego, ba! nie potrafiłabym wybrać tylko pięciu. Jednak absolutnie nie wyobrażam sobie tej pory roku bez chrupiących jednodniowych ogórków małosolnych.


Robię je właściwie non stop - od samego początku sezonu ogórkowego. Małe kilogramowe porcje z koprem, liściem chrzanu (korzenie dodaję do ogórków kiszonych, do małosolnych - tylko liść), czosnkiem i liśćmi czarnej porzeczki lub wiśni, zjadamy już następnego dnia, najpóźniej dwa dni po nastawieniu- takie lubimy najbardziej, lekko kiszone, ale wciąż zielonkawe w środku. Zajadamy się nimi w ciągu dnia i znowu nastawiam nowe, mój absolutny hit spośród smaków lata! :)



Składniki
1 kg ogórków (najlepiej zebranych rano tego samego dnia)
liść chrzanu
łodyga kwitnącego kopru wraz z kwiatami
2 - 3 liście czarnej porzeczki lub wiśni
3 ząbki czosnku
na 1 litr wody - pełna (ale nie czubata) łyżka soli

Wykonanie
Sól mieszam w przegotowanej wodzie do rozpuszczenia. W naczyniu (garnku, słoiku, beczce) układam ciasno umyte górki i czosnek, zalewam przestudzoną (ciepłą, ale nie gorącą) solanką (powinno być jej tyle, by przykryła warzywa), przykrywam liśćmi porzeczki, chrzanu, koprem, obciążam talerzykiem lub kładę pokrywkę i zostawiam przynajmniej do następnego dnia. Jeśli lubicie bardziej ukiszone - zostawiacie do kolejnego lub kilku następnych dni, smacznego!





Oceń przepis:

6 komentarzy:

  1. Dosłownie przed chwilą skończyłam przygotowywanie wielkiego słoja ogórków. Dodałam to co miałam w ogródku , koper, liscie wiśni i czosnek, chrzanu nie znalazłam. Mam nadzieję juz jutro spróbowac małosolne, najbardziej lubie takie ukiszone z wierzchu a w srodku jeszcze słodkie.
    Buuuziaki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wczoraj zrobiłam z liśćmi dębu.Dziś do obiadu jak znalazł.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja właśnie zrobiłam wielki 5 litrowy słoik dla siebie i podobny na prezent:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie robiłam, takie przetwory jeszcze przede mną;)
    Piękne zdjęcia, sięgnąć po tego ogóreczka by się miało ochotę:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ogórki, u mnie też w garnku z kamionki dochodzą, a liście dębu i wiśni też dodaję.
    Zdjęcia bardzo apetyczne :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię małosolne, ale jeszcze nigdy nie robiłam sama. Jak sowa- na razie jestem na etapie domowych musów i dżemików :)

    OdpowiedzUsuń