Pozmieniałam częściowo składniki dostosowując recepturę do tego, co miałam w szafce. Przekąska wychodzi wyśmienita w moim odczuciu, jestem ciekawa czy wśród Was znajdą się również pozytywne głosy.
Składniki
2 średnie bakłażany
8 czubatych łyżeczek musztardy (użyłam Dijon)
4 czubate łyżki dowolnego słodu (u mnie jęczmienny)
czubata łyżka zmielonej kawy
15 łyżek oleju/ oliwy
łyżeczka soli
spora szczypta chili w płatkach (w oryginale nie ma, ale polecam)
pominęłam ocet ze względu na dużą ilość musztardy, ale wielbiciele octowych smaków mogą dodać łyżkę lub dwie jabłkowego np.
Wykonanie
Opłukane i wysuszone bakłażany kroję na plasterki grubości maksymalnie 1 cm i grilluję na sucho na patelni grillowej (lub zwykłej) przez kilka minut z obu stron, aż zmiękną i delikatnie się przypieką, studzę.
W misce mieszam wszystkie składniki marynaty do powstania jednolitego sosu.
W litrowym słoiku (lub zamykanym naczyniu) układam plasterki bakłażanów polewając kolejne warstwy sosem. Zamykam słoik, potrząsam solidnie i wstawiam do lodówki przynajmniej na całą noc. W trakcie marynowania warto również co jakiś czas potrząsnąć słoikiem.
Polecam jako niebanalną przekąskę na imprezę wyłożoną np. na liściach rukoli z pomidorkami.
Oceń przepis:
{[['']]}
Podoba mi się! I tak sobie myślę, że taki bakłażan to świetny dodatek do wegeburgera :-) kromka dobrego pieczywa, kotlet z ciecierzycy, listek rukoli i bakłażan... aż się rozmarzyłam ;-)
OdpowiedzUsuńwygląda świetnie
OdpowiedzUsuńnono toś wymyśliła połączenie, intrygujące!
OdpowiedzUsuńMam 2 bakłażany w lodówce, jutro piątek, będzie małe co nie co :-)
OdpowiedzUsuńmarynują się w lodówie, aż się ranka doczekać nie mogę ;) pomysł mega!
OdpowiedzUsuńA czy ten słód jest niezbędny? Mozna go czymś zastąpić? Bo nie mam pojęcia gdzie go mozna kupic...
OdpowiedzUsuńW oryginale był cukier, ilość wg uznania
OdpowiedzUsuń