Składniki
(dla 6 głodnych osób)
ok 1 i 1/2 kg cukinii (najlepsze będą młode owoce o miękkiej skórce z nierozwiniętym gniazdem nasiennym)
2 szklanki kwaśnego mleka roślinnego (użyłam sojowego)
2 i 1/2 szklanki razowej mąki orkiszowej drobno mielonej
czubata łyżeczka soli
można dodać ulubione przyprawy, zioła
olej do smażenia
Wykonanie
Umyte cukinie pozbawione końcówek ścieram na tarce o dużych oczkach, mieszam z czubatą łyżeczką soli, przekładam na sitko, które wstawiam do zlewu lub dużej miski i zostawiam na ok 30 minut. W tym czasie cukinia puści dużo soku, od czasu do czasu warto docisnąć starte wiórki tylną stroną łyżki.
W misce mieszam porządnie mleko z mąką do uzyskania gładkiego ciasta, dodaję cukinię, mieszam. Wykładam łyżką niewielkie porcje ciasta na rozgrzany na patelni olej na złoto z obu stron. Przy nabieraniu masy, warto ją docisnąć łyżką do miski, jak również po wyłożeniu na patelnię - tylną stroną łyżki. Wykładam na chwilę na papierowe ręczniki, zjadamy zaraz po przyrządzeniu, najlepiej moim zdaniem smakują na ciepło.
Oceń przepis:
{[['']]}
ja już nastawiłam mleko!
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś były placuszki z cukinii, tylko z dodatkiem warzyw :)
OdpowiedzUsuńJak zrobić takie kwaśne mleko roślinne?
OdpowiedzUsuńV, pisałam we wstępie, trzymasz poza lodówką na szafce kuchennej np. w słoiku pod przykryciem (ściereczka, gaza itp), dzień lub dwa - zależnie od świeżości mleka
UsuńBardzo smacznie wyglądają te placuszki:)
OdpowiedzUsuńCzy mleko roślinne ryżowe robione w domu nada się i czy w ogóle da się ukwasić?
OdpowiedzUsuńMi się wydaje, że każde się nada. Można wiedzieć jakim sposobem robisz mleko ryżowe? I jak wypada smakowo? :)
UsuńNo cóż, smakuje trochę jak woda po rozgotowanym ryżu;) Nie będzie nigdy smakować jak jakiekolwiek mleko z orzechów/nasion, bo nie ma w sobie aromatycznego tłuszczu. Ani tym bardziej jak smakowe mleko sojowe z kartonu. Toteż do kawy daję sojowego, które jest IMHO za drogie w Polsce, i szkoda mi go używać do czego innego. Zaś ryżowego daję do wszystkich ciast czy ogólnie wypieków, które w przepisie mają mleko. A robię jak tu: http://www.healthyveganrecipes.net/video/recipe-for-rice-milk
Usuńtylko moczę po gotowaniu przez noc, wtedy fajniej się blenduje, i dodaję mniej wody, a rozcieńczam przed używaniem - w ten sposób zajmuje mniej miejsca w lodówce.
Nota bene, ponoć w Indiach woda po gotowaniu ryżu jest spożywana jako bardzo wartościowy napój, zwłaszcza w chorobie. Coś jak mąka razowa, którą kiedyś jedli tylko biedni, a teraz wiemy, że jest najzdrowsza.
Dziękuję :)
Usuń