Dzień dobry, dzisiaj sałatka, którą dość często przygotowuję w okresie wiosennym.
Fajna opcja na śniadanie z kromką chleba lub do obiadu z młodymi ziemniaczkami. Obecność ciecierzycy sprawia, że dostarczymy organizmowi białka, a utłuczona z olejem i przyprawami tworzy niejako zaprawę dla innych składników sałatki, u mnie w wersji wiosennej- rzodkiewki i szczypioru. Prosta i szybka w wykonaniu, szczerze polecam!
Składniki
po solidnej porcji dla 2 osób
ok 10 niedużych rzodkiewek
garść szczypioru
łyżka posiekanego koperku
4 łyżki oleju
spora szczypta soli
spora szczypta czarnej soli (kala namak)- opcja, ale bardzo polecana
czubata łyżeczka musztardy Dijon
Wykonanie
Ciecierzycę płuczę i osuszam. Wrzucam do miski i gniotę ją z dodatkiem oleju na „kaszę” tłuczkiem do ziemniaków. Przyprawiam obiema solami i musztardą, mieszam. Na tym etapie zadbajcie o odpowiednie doprawienie, można dodać dowolne ulubione przyprawy.
Rzodkiewki kroję na plasterki, jeśli są większe, to na półplasterki lub ćwierć, dodaję do ciecierzycy, wrzucam pokrojony szczypior i koperek, delikatnie mieszam. Sałatkę zjadamy zaraz po przygotowaniu, smacznego!
Oceń przepis:
jak dobrze Asiu, że jesteś, jak dobrze, sałatka będzie robiona na jutrzejsze śniadanie, mam wszystko :D
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że blog wrócił do życia!
OdpowiedzUsuńTo brzmi bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńtłuczona ciecierzyca brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńDzień dobry, zaglądałam co jakiś czas czy może wróciła Pani do pisania bloga i... bardzo się cieszę. Przy okazji dziękuję bardzo za ten blog, dzięki Pani nauczyłam się gotować super zupy bez mięsa i zadecia, i zawsze tak swojsko i domowo tu u Pani było. Wszystkiego najlepszego, serdecznie pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDzięki! <3
OdpowiedzUsuń