1 września 2011

Gulasz ziemniaczany z soczewicą

Dzisiaj konkretnie, jednogarnkowo, sycąco, pożywnie i smacznie! :)
Inspiracja pochodzi z "Puszki", oryginał znajdziecie tutaj (klik klik), ja dodałam zieloną soczewicę (z czerwoną też będzie ok, tylko trzeba będzie skrócić czas gotowania) i wprowadziłam drobne zmiany. Przepis podaję z modyfikacjami.

gulasz ziemniaczany z soczewicą

Składniki
(dla 3- 4 osób na 2 dni)
3 duże cebule
1 kg ziemniaków + 1 większy dodatkowy
1/2 szklanki zielonej soczewicy
1 duży pomidor lub kilka łyżek przecieru pomidorowego
3 łyżki oleju/ oliwy
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
garść natki pietruszki
sól, pieprz
3 ząbki czosnku
łyżeczka majeranku
płaska łyżka słodkiej papryki w proszku
1,5 litra wody, 1 średnia marchewka, 1 nieduża pietruszka, kawałek selera korzeniowego (lub zamiast tej wyliczanki- litr bulionu warzywnego)

Wykonanie
Soczewicę porządnie płuczę, zalewam wodą i moczę na czas przygotowania (obrania, mycia, krojenia) warzyw. W szerokim garnku o grubym dnie rozgrzewam olej, wrzucam pokrojoną grubo cebulę, jak się zeszkli posypuję ją papryką w proszku, mieszam, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki (1 kg), po kilku chwilach dorzucam pozostałe pokrojone warzywa i wlewam wodę, zagotowuję, dodaję soczewicę i płaską łyżkę soli, zmniejszam płomień i gotuję ok 40 minut (sprawdzamy soczewicę, czy jest miękka). W trakcie gotowania dodaję pomidora (sparzonego wrzątkiem, z obraną skórką, odrzuconym drewnianym środkiem i pokrojonego), liście laurowe, ziele angielskie i roztarty w palcach majeranek. Jak soczewica jest już miękka, wrzucam obranego i startego na drobnej tarce ziemniaka i gotuję jeszcze 3- 4 minuty, teraz dorzucam przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną natkę, mieszam i wyłączam gaz. Jeszcze kwestia dosmaczenia, ja dodałam jeszcze łyżeczkę soli i kilka szczypt pieprzu, zjedliśmy z kromką chleba. Smacznego!


Oceń przepis:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz